Comunitate

S-au făcut primii pași pentru construirea unei capele noi, la Hărău

Magdalena Șerban

Primar cu acte în regulă e acela care deși nu are pe mână un buget mare, se dă peste cap și face rost de bani pentru investiții. Dacă în cazul lucrărilor de anvergură, se mai obține finanțare ba de la UE, ba de la Guvern, capelele rămân în sarcina autorităților publice lo­cale, care trebuie să-și calculeze foar­te bine pușculița, astfel încât să le ofere comunităților pe care le conduc această utilitate. La Hărău, fiecare localitate are capela ei, dar acum a venit timpul ca cea de centru să be­neficieze de una nouă, destinată tu­turor religiilor.

Nu e moft, e necesitate reală
„Am pregătit terenul (este al comunei) pentru demararea si realizarea unei noi investiții în localitatea Hărău, mai exact în vederea construirii și dotării unei capele mortuare. Astfel, cetățenii de aici vor beneficia de un spațiu adecvat pen­tru ritualul priveghiului și înmormântării, indiferent de cultul din care provin. Ne dorim ca toată lumea să aibă aceleași beneficii și facilități. Nu facem dis­cre­panțe. Am curățat terenul și urmează demararea lucrărilor, din bugetul pro­priu. Este un demers multianual, deci nu va fi finalizat în 2024. A apărut ne­ce­si­tatea unei capele, prin prisma faptului că cea veche funcționa într-o biserică veche, catalogată drept monument istoric, totodată apărând și neînțelegeri între culte, așa că am decis să depunem un efort financiar și să prioritizăm noul edificiu. Este o normalitate pentru vremurile actuale, oamenii jelindu-și morții în spații adecvate, pretabile pentru aceste obiceiuri, nu prin case, unde se face deranj, nu e confortabil 100 la sută și numai chef și putere de curățenie nu mai are familia îndoliată, după ce-l petrece la groapă pe cel drag. De altfel, fiecare sat aparținător dispune de capelă, iar prin urmare, lucrurile sunt organizate. Din nou, vreau să subliniez că vizăm drepturi egale. În plus, nu percepem tarifarea serviciului. Oamenii au nevoie de sprijin, în momentele de cumpănă și supărare. Doliul le produce destulă tristețe, nu mai punem și noi sare pe rană , a transmis primarul din Hărău, Lucian Mihael Albu Weber (foto).

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Cum a devenit România un hub tehnologic în curs de dezvoltare în Europa?

România este uneori numită “the rising techhub of Europe” - anume hubul tehnologic în creștere…

o zi ago

Nepăsare sau gafă? Liberalii hunedoreni, fără omagiu pentru Eroii României

Ziua Eroilor este un moment de profundă reverență și recunoștință, când comunitățile din întreaga țară…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că se pregătește de­bar­carea unui șefuleț din zonă, care se pare că…

2 zile ago

Bulina albă

Abiatar Bubău, elev în clasa a II-a, prof. Lazăr Cezarina La Liceul de Arte Pentru…

2 zile ago

Bulina neagră

Ioan R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de…

2 zile ago

„Un Lord a venit la primărie”. Lucian Rus: Am candidat pentru Deva și pentru deveni. Ei sunt câștigătorii acestor alegeri

Lucian Rus este revelația acestor alegeri locale din județul nostru. Puțini au crezut în proiectul…

2 zile ago