Categories: Sport

S-a găsit „materie primă” pentru „alchimia” gimnasticii

Ciprian Marinuţ

Munca antrenorilor la preselecţii, implicarea fostelor şi actualelor glorii, organizarea fără cusur oferită de CNS „Cetate” Deva şi sprijinul financiar al Petrom-OMV au avut efectul scontat în campania de relansare a gimnasticii româneşti „Ţară, ţară, vrem campioane!”. Ca dovadă, peste 300 de fetiţe din mai multe judeţe ale ţării au participat sâmbătă, la Deva, la selecţia regională (finală) pentru a câştiga bursele oferite şi a accepta să fie transformate, prin procesul de „alchimie” al gimnasticii, în viitoare campioane.
Campanie de succes
Sala olimpică a CNS „Cetate” Deva a retrăit momentele de aur din perioada Nadiei Comăneci, Danielei Silivaş ori a Laviniei Miloşovici, când era luată cu asalt de mii de fetiţe dornice să devină campioane. Acum, după ce ani în şir prezenţa la selecţii a fost îngrijorătoare, sute de fetiţe cu vârste cuprinse între cinci şi opt ani care fuseseră invitate după preselecţiile din şcoli au venit pentru a porni pe drumul performanţei în gimnastică. La fel de frumoase, zâmbitoare, încrezătoare şi cu aceleaşi vise măreţe în suflet ca şi predecesoarele lor, fetiţele de azi au trecut prin mai multe teste specifice în urma cărora antrenorii vor putea aprecia dacă ele se vor putea pregăti pentru gimnastica de performanţă. „Acţiunea a fost o reuşită, atât prin prisma numărului mare de fetiţe pe care am reuşit să le convingem să vină la selecţie, cât şi prin modul de organizare. Toţi cei implicaţi în proiect ne bucurăm că după mulţi ani Sala de la Deva a fost din nou plină de fetiţe dornice să devină viitoare campioane. S-a făcut un pas important, iar acum urmează ca după ultima etapă regională, care va avea loc la Bucureşti, săptămâna viitoare, să se cearnă sita. Cele mai bune vor fi selecţionate pentru un cantonament programat în vară, iar din acel grup urmează să se aleagă cele 100-150 de fetiţe care vor primi burse în cele şase centre de pregătire din ţară, între care se află şi Deva”, a spus Gina Gogean, una dintre antrenoarele şi vedetele implicate în proiect.
Belu crede în viitor
România are încă potenţial la gimnastică, iar numărul mare de fetiţe care au venit la preselecţiile din campania „Ţară, ţară, vrem campioane!” a demonstrat acest lucru, a declarat la Deva, antrenorul lotului naţional feminin de gimnastică, Octavian Belu. „Ceea ce facem astăzi, cred că demonstrează, încă o dată, celor care erau sceptici, că România are încă potenţial. Aceşti copii, aceşti părinţi, vin pe o cale pe care au pornit şi Lavinia (Miloşovici, n.r.) şi Daniela (Silivaş, n.r.) şi toate celelalte fete. Mi-aduc aminte că Lavinia, care este acum în sală şi ajută copiii, şi-a petrecut 16 ani din viaţă aici, la Deva, şi a ajuns acolo unde a ajuns. Eu cred că o parte din aceşti copii îi vom regăsi în anul 2024, la Jocurile Olimpice, care nici nu ştim unde se vor  desfăşura, şi îşi vor aduce aminte că o dată, într-o zi ploioasă, au fost selecţionaţi la Deva, de antrenorii care aici şi-au desăvârşit cariera şi de fostele mari campioane cărora vreau să le mulţumesc pentru că sunt alături de noi”, a spus Octavian Bellu.
Nostalgie după „laboratorul performanţei de la Deva”
Reputatul antrenor şi-a adus aminte şi de anii pe care i-a petrecut la Centrul Olimpic din Deva, unde a antrenat lotul naţional şi a recunoscut că are încă nostalgia acelor vremuri. „Mi-am petrecut în această sală douăzeci şi ceva de ani. Nu spun că nu am nostalgia acelor vremuri în care de aici ieşeau, pe bandă rulantă, medalii de aur. Aici se întâmplau miracole, aici veneau reporteri şi televiziuni din întreaga lume să înţeleagă ce înseamnă miracolul de la Deva. Deva devenise un pol de interes pe mapamond, toţi ştiau că aici se întâmplă lucruri extraordinare. Pentru noi, cei care am fost în sală, a reprezentat o experienţă de viaţă pe care nu cred că o poate înţelege decât cineva care va trece prin ceea ce am trecut noi”, a precizat Octavian Belu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

7 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

7 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

7 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

7 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

7 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

7 ore ago