Categories: ComunitateFlash

Romii îşi trimit copiii la şcoală

Nicoleta Popa

Sărăcia, neîncrederea în instituţii, percepute ca fiind rasiste, şi căsătoria la vârste fragede se numără printre cauzele complexe ale lipsei de şcolarizare a romilor. Cu toate acestea, în şcolile din judeţul Hunedoara învaţă peste 1.200 de elevi de etnie romă, un număr în creştere faţă de anii trecuţi, dovadă că programele pentru integrarea lor încep să dea roade.
Numărul elevilor romi care învaţă în liceele din judeţ este de patru ori mai mare ca anul trecut. Astfel, aproape 180 de elevi romi sunt înscrişi la liceu, faţă de doar 36, câţi au frecventat anul trecut cursurile învăţământului liceal. Şi numărul celor din clasele V-VIII a crescut la 316, faţă de 270, anul trecut.

Marginalizaţi de colegi
„Am avut de nenumărate ori sesizări de la directorii şcolilor, potrivit cărora elevii romi sunt marginalizaţi de către colegii lor, şi în încercarea de a se face remarcaţi, aceştia încep să aibă un comportament violent. Tocmai pentru a încerca să îi integrăm în colectivitatea unde învaţă, am demarat multe proiecte. Faptul că tot mai mulţi elevi romi învaţă la liceu, mai ales în condiţiile în care clasele a XI-a şi a XII-a nu mai sunt obligatorii, înseamnă că atât ei, cât şi părinţii lor au început să conştientizeze importanţa educaţiei”, a declarat inspectorul şcolar general, Alexandru Lăutaru.

În şlapi, în octombrie
Dintre aceşti elevi, o parte nu are, practic, nici o condiţie pentru a studia acasă. „Am avut cazuri când, în luna octombrie, copilul a venit la şcoală în şlapi, neavând cu ce să se încalţe. Unii dintre ei trăiesc în mizerie şi în condiţii foarte grele. Stau câte 10 într-o cămăruţă, fac parte din familii cu mulţi copii, în case unde nu există canalizare şi într-un spaţiu unde e de neînchipuit să poată locui cineva acolo. Este o diferenţă foarte mare între ei şi ceilalţi copii. Eu am în clasa întâi şase copii romi, pe care a trebuit practic să îi învăţ să vorbească, pentru că abia se puteau exprima”, a spus învăţătorul Ioan Ispas, din Orăştie.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Scandal porno la Colegiul „Iancu de Hunedoara”

Scandal la Colegiul „Iancu de Hunedoara” din municipiul Hunedoara, unde un profesor de muzică, Mihai…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii că la o instituție care se ocupă cu ceva con­troale s-au adunat…

2 zile ago

Bulina albă

Daniel I. Iancu, cercetător științific la muzeul devean Pentru că va fi premiat de președintele…

2 zile ago

Bulina neagră

Nicolae P. din municipiul Petroșani Pentru că este acuzat de tentativă de omor, după ce…

2 zile ago

Șeful județului sesizează Protecţia Consumatorului şi ANRE pentru nerespectarea tarifelor la electricitate în Apuseni

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Laurenţiu Nistor (foto), a transmis, ieri, două sesizări către Auto­ritatea…

2 zile ago

Salvital, acțiune de Ziua Mondială a Inimii

Asociația Salvital Hunedoara în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria Deva a or­ganizat, ieri,…

2 zile ago