Categories: Actualitate

România în cioburi europene


Mai crede cineva că România nu se va face bucăţi, chiar şi sub umbrela statului naţional? Eu, unul, nu. Şi sunt mai multe motive.
În primul rând, extinderea puterii de control economic a Uniunii Europene, mai exact, a marilor puteri din ea, se poate face mult mai uşor asupra unor entităţi statale mici, statele naţionale integrale fiind mai greu de manipulat decât regiunile cu autonomie extinsă. În al doilea rând, presiunile privind autonomia pe criterii etnice de concentrare geografică sunt mari peste tot în UE, iar asta pică mănuşă delicată pe interesele puterii de care vorbeam. În al treilea rând, strict româneşte, politica îndreptată exclusiv către jonglerii economice şi împovărare cu datorii către „binevoitori” de-aiurea, fără brumă de interes pentru identitate şi unitate naţională, lasă la liber multiple variante de „cumpărare” a regionalizării ţării. Şi nu suntem departe de momentul în care implementarea acestui mecanism divide et impera va deveni clară pentru toată lumea.
Se vede, deja! Mai ieri, la conferinţa „Cities of Tomorrow”, Victor Ponta ne-a anunţat pe şleau că intenţionează introducerea în Constituţie a noţiunii de „comunităţi locale cu drepturi extinse”. Care sunt acele drepturi de care duc lipsă „unele comunităţi româneşti”? Cum se decide care este comunitatea care are nevoie de drepturi suplimentare şi cum bate asta cu egalitatea în drepturi a tuturor românilor? Cui doreşte actuala putere să-i facă un cadou? Nu am răspunsuri definitive la aceste întrebări. Dar nu pot să-mi scot din minte declaraţia lui Ponta făcută în faţa delegaţilor la congresul UDMR: „Cred că la modificarea constituţională putem găsi acea formulă care să vă garanteze şi dumneavoastră că sunteţi o parte a naţiunii, o parte legitimă a acestei ţări…”. De când maghiarii nu sunt parte a naţiei şi nu au legitimitate, în condiţiile în care au toate drepturile pe care le are orice cetăţean român, plus un morman de drepturi suplimentare, deh, de minoritate? Discursul lui Ponta mi se pare extrem de periculos, dar, dacă iau în calcul interesele europene de a ne face din mici şi mai mici, atunci ce spune el are logică şi fărâmiţarea României a şi început, cu binecuvântarea politicienilor noştri… pe care i-am ales!

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Of, cata dreptate aveti!... de ar pricepe cineva. Dar chiar daca pricepem, ce putem face, in conditiile in care cei care ne conduc sunt fara patrie? Patria lor e banul si atat. Suntem niste nefericiti, pe toate planurile.

  • Trebuie o raspundere pentru deciziile gresite date de functionarii statului si pentru promisiunile facute si nerealizate cu comfiscarea averilor si demisiile din functiile statului si timp de 10 ani sa nu mai munceasca la stat , asta este solutia pentru dreptatea nationala .

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

2 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

3 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

3 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

3 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

3 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

3 ore ago