Actualitate

Români, vi se pregătește ceva! Trebuie să muncim până la 70 de ani

Din ianuarie 2023, vârsta de pensionare pentru femei a crescut la 62 de ani, de la 61 și nouă luni, în concordanță cu Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Formulă nouă de calcul
Vârsta de pensionare în România este în prezent de 63 de ani pentru femei și de 65 de ani pentru bărbați, iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani și stagiul complet este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați, susține Alina Bârlea, șefa Casei Județene de Pensii Hunedoara.
Se pare însă, că guvernanții se gândesc că putem lucra până la 70 de ani. Termenul stabilit prin PNRR pentru intrarea în vigoare a noii legi privind sistemul de pensii, care să înlocuiască Legea nr. 127/2019, este sfârșitul lunii martie 2023. Şi chiar dacă creșterea vârs­tei de pensionare la 64 de ani a de­clan­șat revolte în Franța, românii sunt încurajați să lucreze până la 70 de ani. Prin noua lege a pensiilor se dorește introducerea unei noi formule de calcul bazate pe numărul de punc­te realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivității. Apoi, tot în noua lege va stabili că toate dosarele de pensii afla­te în plată vor fi evaluate, pentru ca ulterior să fie recalculate. Așadar, pensiile vor crește, dar vizate de creștere vor fi, în prin­cipal, cele mici. Tot în noua lege a pensiilor se vor introduce mai multe măsuri ce au ca scop stimularea rămânerii in activitate și ma­jo­rarea voluntară a vârstei standard de pen­sionare până la 70 de ani, ținând cont de creșterea speranței de viață, și, până în 2035, se va egaliza vârsta legală de pen­sio­nare pentru bărbați și femei la 65 de ani.
De asemenea, prin noua lege se urmărește asigurarea viabilității financiare a Pilonului II al sistemului de pensii, prin creșterea con­tri­buțiilor la acest pilon de pensii. Cota de con­tri­buție la fondul de pensii este, în prezent, de 3,75 la sută.Tot în Planul Național de Redresare și Reziliență mai există această pre­vedere prin care România trebuie să re­ducă accesul la pensionarea anticipată. Sunt, de asemenea, reglementări care vizează și pensia minimă. Pensia minimă ar urma să fie calculată în funcție de salariul minim pe economie.
În județul nostru sunt, în prezent, 121.931 de pensionari. (A.Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

o zi ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

o zi ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

o zi ago