Actualitate

Opt case tradiţionale din Alun – „satul de marmură” vor fi reabilitate prin PNRR

Opt case tradiţionale din satul huned­o­rean Alun, cunoscut şi sub numele de „satul de marmură”, vor fi reabilitate şi introduse apoi într-un circuit turistic, în baza unui proiect în valoare de 2,98 mi­lioane lei, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Într-un circuit turistic
Cele opt gospodării selectate pentru rea­bilitare au o vechime cuprinsă între 50 şi 100 de ani, sunt construite din lemn şi au fun­daţia din marmură, material care se gă­seşte din abundenţă în zonă pentru că la intrarea în sat se află o carieră de ex­ploatare a acestei roci. „Selecţia acestor case s-a realizat în urma unei vizite în teren împreună cu specialişti în arhitectură şi în do­meniul cultural, reprezentanţi ai Primăriei Bunila, ai proprietarilor şi ai Asociaţiei SalvaSat – care se ocupă de acest proiect”, a declarat ma­na­gerul de proiect Ioan Bârsan, din partea Asociaţiei SalvaSat. Potrivit acestuia, pro­pri­e­tarii caselor incluse în proiect se obligă să nu le înstrăineze între 5 şi 10 ani şi să permită fotografierea şi introducerea acestor gos­podării într-un circuit turistic mai amplu, alături de alte sate din ţară, prin Programul România Atractivă.
„Satul va intra astfel într-un circuit turistic alături de alte aşezări rurale din România cu arhitectură tradiţională. Va fi păstrat actualul drum de marmură care duce în sat, iar autorităţile locale au în plan să facă şi un drum paralel cu cel existent, pentru un acces mai uşor”, a explicat reprezentantul SalvaSat. (A.Năstase)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

„PCR”-ul (pile, relații, cunoștințe) merge și la privat, nu doar la insti­tuțiile de bugetari. Do­vada…

4 ore ago

Bulina albă

Marcel Dobrică, antrenor emerit din Petrila Pentru că elevii săi au obținut titlul de vicecampioni…

4 ore ago

Bulina neagră

Costel Cîrcel, recidivist din Petroșani Pentru că este un pericol social după cum au decis…

4 ore ago

Primarii-fotbaliști din țară, vicecampioni europeni. Primarul din Crișcior, singurul edil din județ participant la Campionatul european

Primarii din toată Europa s-au întâlnit la Liepzig unde nu s-au înfruntat în platforme electorale,…

4 ore ago

Tupeu de hoț! A jefuit o locuință în timp ce proprietarul dormea

Autorul infracțiunii era prieten cu copiii păgubitului și știa că are în casă bunuri care…

4 ore ago

Dat dispărut, găsit spânzurat

Tânărul din Petroșani, dispărut după sărbătorile pascale, a fost găsit, ieri, spânzurat. Cosmin (foto) a…

4 ore ago