Categories: Comunitate

REPERE MEDICALE: Sindromul metabolic

Dr. Biochimist Manuela Ştef

Sindromul metabolic defineşte pre­zenţa simultană la aceeaşi persoană a cel puţin 3 din următoarele dereglări meta­bolice: hipertensiunea arterială, toleranţa scăzută la glucoză (susceptibilitate de hiperglicemie), obezitatea (în special abdominală) şi dislipidemia (cu niveluri crescute de trigliceride şi niveluri scăzute de lipoproteine cu densitate mare, HDL colesterol).
Se estimează că aproximativ 20-25% din populaţia adultă a planetei suferă de sindrom metabolic, în special populaţia de vârstă medie şi vârstnicii. La pacienţii cu sindrom metabolic riscul de infarct car­diac sau accident vascular cerebral (AVC) este de trei ori mai mare comparativ cu per­soanele care nu sunt afectate de această boală. De asemenea, aceşti paci­enţii prezintă o predispoziţie de patru ori mai mare la diabetul de tip 2.

Sindromul metabolic este strâns legat de excesul ponderal, diabet, vârstă, de stilul de viaţă sedentar, existenţa diabe­tului în sarcină (diabet gestaţional), modi­ficările hormonale sau de existenţa fac­toriilor genetici (membrii în familie cu dia­bet). Sindromul metabolic este corelat şi cu prezenţa altor boli, cum sunt boala car­dio­vasculară, steatoza hepatică non-alcoolică, sindromul ovarelor polichistice sau apneea în somn.
Obezitate abdominală determină rezis­tenţa la insulină care este principalul media­tor în sindromul metabolic. Glucoza nu mai poate fi metabolizată şi se acu­mu­lează în muşchi, grăsime şi ficat, având drept consecinţa apariţia bolilor cardio­vasculare, a diabetului zaharat de tip 2 şi a ficatului steatozic.
Tratamentul primar al sindromului meta­bolic implică adoptarea unui stil de viaţă sănătos, care constă într un aport redus de calorii (scăderea cu 5-10% în greutate în primul an), efectuarea a cel puţin 30 de minute de activitate fizică zilnic (de exemplu, mersul pe jos în pas alert) şi modificarea stilului alimentar (evitarea consumului de alimente bogate în glucide concentrate, lipide saturate, alcool, sare şi zahăr). În cazurile mai grave, boala necesită tratament medica­men­tos, pentru a controla tensiunea ar­terială, colesterolul şi glicemia.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii pe la colțuri că un per­sonaj din zonă a fost dat afară din…

15 ore ago

Un tânăr pentru comuna Bătrâna. Candidatul PSD la funcția de primar, deja câștigător

Așa cum am anunțat deja, candidatul PNL la funcția de primar al comunei Bătrâna, Ciprian…

15 ore ago

Bulina albă

Marius P., de la Poliția municipiului Brad Pentru că i-a salvat viața unui bărbat, care…

15 ore ago

Bulina neagră

Crina T., din Valea Jiului Pentru că este implicată într-o rețea de traficanți de droguri,…

15 ore ago

Nu mai poți avea încredere în nimeni! Impiegat de mișcare prins băut în timp ce dirija trenurile

Angajatul CFR nu doar că avea o alcoolemie foarte mare, dar a făcut și scan­dal…

15 ore ago

Amenințată cu sabia chiar în fața copilului minor

O femeie din municipiul Petroșani a cerut autorităților judiciare protec­ție, atât pentru ea cât și…

15 ore ago