Categories: Comunitate

Pui: Eforturi pentru a nu se stinge lumina

Magdalena Șerban
Din păcate, toată lumea e afectată de majorarea tarifelor la utilități. Nu doar persoanele fizice și juridice, ci chiar și instituțiile publice. Prin ur­mare, unii edili au luat măsuri. Doar unii, că alții nu par deloc impulsionați de valorile la facturi. La Pui, se strânge cureaua și totodată s-a obți­nut finanțare pentru revitalizarea și modernizarea iluminatului stradal.

Lămpi economice
„Nu știm încă dacă vom organiza Zilele Comunei în acest an. Nu pentru că nu ne-am dori, ci din cauza banilor. Avem cheltuieli majorate, în compa­rație cu anii precedenți. Spre exem­plu, la energia electrică, de la 15.000 de lei factura lunară în perioada iernii, a ajuns la peste 60.000 de lei. În ianuarie 2022 atât am avut, peste 60.000 de lei. De la primărie la că­mine culturale, stații de tratare și alte locații pe care le avem, cărora li se adaugă peste 1.000 de corpuri de iluminat public, totul înseamnă con­sum, deci cheltuială. Diferențele sunt uriașe față de 2020 sau alți ani de referință. De asta urmează ca după 1 iulie să punem în aplicare un proiect câștigat din fonduri de mediu ce prevede înlocuirea vechilor lămpi stra­dale cu unele noi, pe bază de led, ce vor genera consum redus și auto­mat plăți diminuate. Ne punem spe­ranța că se va simți la buzunarul primăriei acest lucru și poate ne mai debarasăm măcar de o mică parte din această povară pe care o întâmpinăm lună de lună. Sunt vreo 700-800 de lămpi care vor fi înlocuite. Am semnat contractul de finanțare, iar demersul ajunge la un milion de lei. Este o in­vestiție esențială. Chiar dacă suntem o comună mare, veniturile proprii sunt mici. Dar reparații, modernizări, obiective noi și multe altele trebuie să facem pentru a nu stagna sau, mai rău, să rămânem în urmă. Mai pe axele europene, mai pe cele guverna­mentale, pe unde se ivește câte ceva, depunem documentații. Trebuie să atra­gem fonduri. Orice pas faci, im­plică bani”, a afirmat Victor Stoica (foto), primarul din Pui. De amintit că programul finanţat de AFM poate ajuta până la 750 de localităţi din România, conform Ministerului Me­diului. Estimarea este că, la finalul implementării, aproape 7 milioane de români vor beneficia de un sistem de iluminat public stradal modern, de bună calitate, mai puţin poluant şi mai ieftin. Odată cu noile tehnologii, se va realiza o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar facturile plătite de către primării pentru iluminatul public vor scădea cu până la 80%.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Brainwork – o modalitate de a petrece timp împreună cu câinele tău

Faptul că un câine adoră să petreacă timp cu stăpânul său este deja evident la…

25 de minute ago

Companiile PPC din România își dezvăluie noua identitate de brand

Grupul de companii PPC din România a demarat recent prima sa campanie de imagine, marcând…

5 ore ago

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

22 de ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

22 de ore ago