Politica si administratie

Propunerea CNAS de a limita decontările în ambulatoriu la un singur serviciu medical pe zi pentru aceeași persoană încalcă dreptul la sănătate al pacienților

PSD respinge categoric propunerea Casei Naționale de Asigurări de Să­nătate (CNAS) de a deconta un singur serviciu sau tratament medical pe zi, pentru același cod numeric personal.
Măsura restrânge drastic accesul la sănătate al persoanelor asigurate și afec­tează grav calitatea actului me­di­cal. În formularea actuală, care se regă­sește în referatul CNAS pentru apro­barea noului Contract-Cadru, regle­men­­­tarea este inacceptabilă. În multe situații, pentru stabilirea unui diag­nos­tic corect sau pentru o intervenție me­dicală sunt necesare mai multe servicii care trebuie prestate în aceeași zi. În același timp, această prevedere este o încălcare a dreptului la sănătate al pacienților care ar fi puși pe drumuri, în mod repetat și nejustificat, pentru a beneficia de serviciile medicale la care au dreptul prin lege.
În cadrul Coaliției de guvernare, PSD va solicita o analiză asupra acestei pre­vederi și se va opune oricăror dispoziții care limitează accesul la sănătate al cetățenilor asigurați. PSD sprijină cate­goric poziția ministrului Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, de a susține cu fermitate accesul neîngrădit al pa­ci­en­ților la asistența medicală ambu­latorie.
Accesul la serviciile medicale nu trebuie să fie îngrădit sau condiționat de vreo plată suplimentară.
În spațiul public se vehiculează intro­ducerea unei așa-zise „coplăți” la spi­talele de stat și introducerea CASS la pensiile mici, ajutorul de șomaj sau la ajutoarele sociale.
În ceea ce privește coplata, în unită­țile medicale de stat nu se vor int­ro­duce taxe suplimentare. Ministrul Sănă­tății este categoric în acest sens. Este vorba doar despre un proiect pilot, pentru perioada 2026-2028, mențio­nat în Strategia Națională de Sănătate (SNS) supusă acum dezbaterii publice. Dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest proiect pilot poate să re­nunțe la el. Altfel, s-ar aplica doar pentru două-trei unități sanitare și este menit să verifice dacă într-o unitate sa­ni­tară publică, după încheierea pro­gramului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală, iar pacientul să plătească spitalului faptul că vrea să fie consultat, operat sau investigat de anumit medic. Efectiv, ar fi o opțiune pe care pacientul unui spital de stat ar avea-o în plus, fără ca accesul său la serviciile medicale obișnuite să fie îngrădite sau condiționate de vreo plată suplimentară.
Introducerea CASS la pensiile mici, la ajutorul de șomaj sau la ajutoarele sociale este doar o propunere venită de la experți din afara Ministerului Sănătății, propunere formulată în cadrul dezbaterii publice pentru ela­bo­rarea Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2030 (SNS). Dezbaterea este în desfășurare și nu s-a luat încă nicio de­cizie asupra acestui document stra­te­gic. E firesc ca ministrul Sănătății care coordonează această dezbatere să țină cont de propunerile înaintate de diverși experți sau autorități publice. Deciziile finale se vor lua însă după încheierea consultărilor, iar în mod cert PSD nu va susține o astfel de măsură. Experții an­gajați încă din 2019 pentru elaborarea SNS nu sunt încadrați în organigrama Ministerului Sănătății și nu exprimă poziții sau decizii ale acestei instituții sau ale ministrului Sănătății.
Prioritatea PSD nu este de a intro­duce noi taxe, ci de a veni în fața ro­mânilor cu un Buget de stat pentru anul 2023 constituit pe proiecte de in­ves­tiții, programe de susținere a popu­la­ției și programe de sprijinire a eco­nomiei. România are nevoie de un buget națio­nal al refacerii echilibrelor financiar-fis­cale și al consolidării.

Ilie Toma,
deputat PSD Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

18 ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

18 ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

19 ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

19 ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

19 ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

19 ore ago