Politica si administratie

Lansarea volumului „Lungile cărări înspre Sargeția”

Biblioteca Județeană „Ovid Densu­sianu” Hune­doara – Deva organizează în 14 decembrie 2022, ora 1700, la Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva lansarea volumului monografic „Lungile cărări înspre SARGEȚIA”, alcătuit de mu­zi­co­logul prof. univ. dr. Dumitru Jompan și profesorul dirijor Nicolae Icobescu. Cartea a apărut în anul 2021 la Editura Gutenberg Univers din Arad.

 

Cu fruntea sus

„Volumul s-a bucurat de sprijinul fi­nan­ciar al Consiliului Județean Hunedoara și al Primăriei municipiului Deva, instituții care încă de la bun început au susținut activitatea Coralei „Sargeția” din Deva, fondată de profesorul Nicolae Icobescu. Monografia dedicată Coralei „Sargeția” este cea de-a 90-a carte semnată de profesorul muzicolog Dumitru Jompan, folclorist, compozitor și dirijor, excep­țio­nal cunoscător al tezaurului folcloric românesc, în special al celui bănățean. Dat fiind că existența Coralei „Sargeția” este strâns legată de numele pro­fe­sorului și dirijorului Nicolae Icobescu, autorul monografiei și-a structurat lu­crarea pe biografia detaliată a profe­so­rului devean, pe care o urmărește din co­pilărie până la anii maturității, pre­zentând toate etapele care culminează, în anul 1998, cu înființarea acestei corale ce poate sta cu fruntea sus ală­turi de orice ansamblu coral din România și din lume. Cu un repertoriu de peste 160 de lucrări din creația corală românească și universală, piese religioase și laice, semnate de iluștri compozitori, Corala „Sargeția” și-a croit un drum glorios în viața culturală ro­mâ­nească, iar pentru hunedoreni este o mândrie și un prilej de mare bucurie ori de câte ori au avut prilejul să participe la recitalurile acestei formații. Nu mai puțin importante sunt concertele pe care Corala „Sargeția” le-a susținut în Ungaria, Italia, Franța, Republica Moldova, Polonia, Austria, Germania, Serbia etc. Peste tot, succesul a fost impresionant, măiestria interpretării, calitatea vocilor, emoția pe care coriștii și dirijorul au reușit să le transmită au smuls aplauze entuziaste din partea spectatorilor din diferite țări. De cele mai multe ori, piese de referință din literatura corală românească, prelucrări din folclorul românesc au adus un plus de culoare recitalurilor, iar succesul a fost asigurat”, a declarat Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene.

 

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Când pisica nu-i a­casă, șoarecii joacă pe masă! Situația este întâlnită într-o localitate din su­dul…

18 ore ago

Bulina albă

Mathias Popescu (14 ani), sportiv din comuna Baru Mare, legitimat la un club din Petroșani…

18 ore ago

Bulina neagră

Adrian P., recidivist minor din Petrila Pentru că a fost condamnat la 4 ani de…

18 ore ago

Sute de apeluri la dispeceratul de iarnă al Consiliului Județean

Zeci de utilaje au intervenit în wee­k­end pentru deszăpezirea drumurilor ju­dețene, în urma căderilor masive…

18 ore ago

Susțin performanța!

Peste 1.000 de elevi și dascăli vor ajunge în acest an în județul nostru, la…

18 ore ago