Categories: Actualitate

Proiect ambiţios pentru conservarea Sarmizegetusa Regia

Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara, în parteneriat cu specialişti din domeniu, pregătesc documentaţia necesară lucrărilor de conservare şi protejare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia, aflat în administrarea instituţiei.
Suma estimată pentru realizarea acestui proiect ajunge la 60 de milioane de euro, iar autorităţile judeţene se angajează să găsească sursele de finanţare necesare, astfel încât monumentul istoric, inclus în patrimoniul UNESCO, să fie protejat şi, în acelaşi timp, valorificat. Mai mult de atât, vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Vasilescu (foto), a arătat că autorităţile judeţene vor face demersurile necesare pentru a prelua sub tutela lor toate cetăţile dacice de pe raza judeţului, aflate în prezent în grija Ministerului Culturii.
„Se va întocmi o documentaţie de avizare a lucrărilor de investiţii (DALI), în care vor fi menţionate toate lucrările necesare pentru protejarea şi conservarea monumentului istoric. Vorbim despre conservare şi protejare, deoarece monumentele UNESCO nu pot fi restaurate. În plus, trebuie creată infrastructura de care avem nevoie pentru ca acest sit arheologic să funcţioneze în condiţii normale, respectiv alimentarea cu apă şi energie electrică. Valoarea aproximativă a investiţiei se ridică la 60 de milioane de euro, iar fondurile pot fi accesate din mai multe surse, cum ar fi fondurile structurale, norvegiene, fonduri proprii ş.a.. În primul rând, vor fi realizate lucrările urgente, privind protejarea şi conservarea sitului arheologic”, a explicat Sorin Vasilescu. Vicepreşedintele CJ Hunedoara a mai precizat că la întocmirea DALI pentru protejarea şi conservarea fortăreţei dacice se lucrează în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului. Vasilescu a mai afirmat că perioada preconizată pentru realizarea proiectului este de cinci ani. (N. Bumbac)

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Vasilescule, VJ te mai intereseaza? Sau ai alte probleme acum ? RUSINE !!!

Recent Posts

ANUNŢ

ANUNȚ ÎN VEDEREA ACORDĂRII SPRIJINULUI MATERIAL  TICHETE SOCIALE PE SUPORT MATERIAL ȘI PACHETE CU PRODUSE…

5 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

o zi ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

o zi ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

o zi ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

o zi ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

o zi ago