Categories: Sport

Progamul pentru Olimpiada de la Paris 2024 a fost aprobat

Comitetul Executiv al Comitetului In­ter­naţional Olimpic (CIO) a aprobat ca la Paris 2024 sa participe, în premieră, un număr egal de bărbaţi şi femei, crescând prezenţa femeilor în competiţiile olimpice de la 48,8 la sută la Tokyo 2020, la 50 de procente la JO din capitala Franţei. Potrivit acestei decizii se va reduce cota totală a sportivilor la exact 10.500, semnificativ mai puţin fata de cei 11.091 participanţi estimaţi iniţial.
De asemenea, în programul olimpic final la Paris 2024 vor fi 329 de probe, cu 10 mai puţine decât cele de la Tokyo 2020.
CIO a respins toate cererile de introduce a unor discipline suplimentare în progamul Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris şi, mai mult, a confirmat eliminarea unor noi probe la haltere şi a probei de 50 km marş, la atletism.
Federatia Internationala de Canoe a reuşit totuşi să includă probele de kaiac slalom extrem, dar a trebuit să renunţe în schimb la probele de sprint K1 200 m, atât la masculin cât şi la feminin.
Skateboarding-ul, alpinismul sportiv, sur­fingul şi break dancing-ul au fost aprobate oficial în programul Olimpiadei de la Paris în 2024, aşa cum se aştepta pe scara larga, cele patru sporturi aprobate provizoriu la se­siunea CIO din iunie anul trecut, trecând perioada de monitorizare de 18 luni.
Halterele au înregistrat cea mai mare scă­dere a numărului de locuri de cotă, de la 260 la Rio în 2016, la 196 la Tokyo 2020, la 120 de locuri pentru Paris 2024 şi patru probe eliminate din program. CIO a avertizat că locul halterelor nu este încă asigurat şi că pot fi eliminate oricând din programul olim­pic.
În condiţiile în care Asociaţia Interna­ţio­nală de Box (AIBA) rămâne suspendată şi nu va organiza turneul la Tokyo 2020, boxul a înregistrat cea de-a doua reducere a nu­mărului de locuri cu 34 eliminate. Vor fi şap­te categorii de greutate masculine şi şase feminine, comparativ cu opt masculine şi cinci feminine la Tokyo 2020.Categoriile de greutate de la box urmează să fie stabilite în primul trimestru al anului 2021.
CIO a susţinut că limitarea numărului total de evenimente este un element cheie în creşterea interesului pentru programul olim­pic odată cu reducerea costurilor supli­men­tare, motiv pentru care a respins 41 de cereri din mai multe sporturi.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 ore ago