Actualitate

Profesorul de fizică Silviu Gurlui: La Deva, radioactivitatea este de 20 de ori mai mare față de valorile normale. Directoarea de la Mediu ne liniștește

Profesorul de fizică Silviu Gurlui a semnalat că există o radioactivitate extremă în România. Astfel, profe­so­rul arată că în municipiul Deva se în­registrează o creștere a radioac­ti­vi­tății de 20 de ori față de valorile nor­male.

„Nu poți afișa niște valori”
„Doar la Cernobîl (Ucraina) și la Deva (România) mai vezi așa radioactivitate mare, din toată Europa. La Cernobîl, mai înțelegi, dar la Deva???
Sigur, în Deva, un senzor afiliat Co­misiei Europene, indica valori foar­te mari (o creștere de 20 de ori!) și am pu­tea să-i acordăm credibilitate dacă nu are vreo eroare și indică greșit. Totuși, instituțiile statului, ce au de spus? Adică nu poți afișa așa niște valori, să fie publice și măsurăm și afișăm de dragul măsurării. Ori veri­ficați senzorul ori ceva grav e acolo la Deva”, susține profesorul de fizică Silviu Gurlui.

Subfinanțarea mentenanței
Joi,3 august, unul din dozimetrele stației automate din Deva s-a defectat și au fost afișate valori eronate, iar ulterior a fost dezactivat.
Nivelul dozei gama la nivelul stației din Deva se măsoară prin intermediul altui dozimetru, valorile determinate fiind normale. Ele erau și la data la care primul dozimetru a afișat valori ero­nate, foarte mari, din cauza unei de­fec­țiuni tehnice. Din păcate, subfinan­țarea mentenanței rețelelor de mo­nitorizare a calității mediului poate genera astfel de situații, care creează panică în rândul populației și ne­în­cre­dere în instituțiile guvernamentale. Multe stații automate din țară nu func­ționează deloc. Luni, 7 august 2023, funcționau 8 din 39 stații de acest gen”, arată Georgeta Barabaș, direc­toa­rea Agenției Județene pentru Pro­tecția Mediului Deva. (S.P.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

2 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

2 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

2 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

2 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

2 ore ago