Comunitate

Prof. univ. dr. Dorel Săndesc a revenit pe plaiurile natale cu o echipă de medici, pentru oamenii din satele izolate. Un erou al timpurilor noastre

Magdalena Şerban

Cetăţean de Onoare al comunei Orăştioara de Sus, dar şi al municipiului Orăştie, totodată unul dintre cei mai buni specialişti ATI din Europa, prof.univ. dr. Dorel Săndesc a fost prezent în weekend pe meleagurile sale natale, pentru a le întinde o mână de ajutor persoanelor din localităţile izolate, al căror acces la unităţile sanitare este greoi sau chiar imposibil. Alături de o echipă numeroasă de medici, sub tutela Caravanei „Izolaţi în România ”, le-a asigurat, cu titlu gratuit, o evaluare medicală complexă, urmată de recomandarea unui tratament corespunzător.

Sângele apă nu se face
„M-am întors cu mare emoţie şi bucurie zilele acestea în leagănul copilăriei mele, Munţii Orăştiei, pentru o ediţie deosebită a Caravanei medicale «Izolaţi în România», iniţiată de Asociaţia pentru ATI „Aurel Mogoşeanu“, în parteneriat cu Dare Agency şi TVR Timişoara. Am avut un număr mare de medici voluntari: 35 (30 din Timişoara, trei de la Spitalul Municipal Orăştie, unul de la Sanatoriul de Pneumoftiziologie Geoagiu şi medicul de familie local. Au fost peste 140 de oameni evaluaţi medical complex (analize de sânge, urină, EKG, ecografie, spirometrie, examen oftalmologic, diverse consulturi de specialitate) şi peste 150 de cărţi donate Bibliotecii Orăştioara de Sus. Mulţumim din suflet tuturor oamenilor din aceste locuri, în frunte cu domnul primar Inăşescu, pentru dragostea şi ospitalitatea extraordinare cu care ne-au primit. Evocarea istorică şi tradiţiile populare oferite, la care am participat cu bucurie, ne-au emoţionat până la lacrimi. Şi cum puteam încheia această experienţă profundă decât cu o vizită la originile noastre, cetatea şi sanctuarele de la Sarmizegetusa Regia! Mulţumim partenerilor noştri: Cramele Recaş, Casa Auto Timişoara, Bioclinica SA, domnul Burtea. Vă aşteptăm alături de noi într-un proiect de suflet. Povestea merge mai departe!”, a declarat public iniţiatorul demersului, medicul primar ATI Dorel Săndesc, omul despre care marele maestru Gheorghe Zamfir afirma că este „un dac adevărat ce ar trebui clonat de 20 de milioane de ori“.
Mai trebuie spus că oricine îşi doreşte să se alăture proiectului umanitar este binevenit. „Au fost vizate zonele greu accesibile, mai exact satele Costeşti Deal, Ludeştii de Sus, o parte din Grădiştea de Munte, dar şi Târsa, sat al comunei Boşorod. Cert este că au venit şi din alte localităţi, însă toată lumea a beneficiat de ajutor. Sunt persoane care pentru a fi consultate trebuie să se deplaseze în centrul de comună, la dispensarul de aici. Dar pentru acest lucru e nevoie de un mijloc de transport. Nu există microbuze sau autobuze care să acopere rutele noastre interne. Fiecare e nevoit să se descurce după cum poate. Dacă situaţia medicală e gravă, Salvarea este cea care îi duce la spitalul din Orăştie, căruia îi suntem arondaţi. Prin urmare, sprijinul oferit de această Caravană este unul major. Investigaţiile au fost făcute la cel mai înalt nivel şi pe mai multe paliere medicale. Doresc să-i mulţumesc domnului doctor Săndesc pentru că nu şi-a uitat semenii şi cu precădere comuna sa de suflet. În continuare, se va bucura de întreg sprijinul nostru şi sunt convins că şi noi ne vom putea bucura de al dumnealui. Merită din plin titlul de Cetăţean de Onoare. De asemenea, le mulţumesc colegilor mei din primărie şi tuturor acelora care au venit în sprijinul acţiunii“, a afirmat Vasile Marian Inăşescu, primarul comunei Orăştioara de Sus.
„Un puşti sălbăticuţ, dar hrănit cu multe cărţi, cobora în oraşul cu «O» mare, în Orăştie, ca să-şi continue şcoala. De atunci am avut şansa să trec prin multe din marile citadele ale lumii din aproape toate continentele, dar mărturisesc că niciodată nu am fost copleşit de nici un oraş aşa cum a fost copleşit acel pui de lup sălbăticuţ când a coborât în Orăştie”, au fost cuvintele rostite de dr. Dorel Săndesc la începutul discursului de la manifestarea din sala „Astra”, în luna ianuarie 2018, când a fost desemnat Cetăţean de Onoare al municipiului Orăştie. Se pare că nici una din metropolele lumii, acolo unde a participat la diverse întruniri medicale de prestigiu, nu l-a convins că poate fi mai bine ca acasă.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Felicitari domnule profesor.Incercati sa-lcooptati si pe domnulul prof univ DR Timar DIN ORASTIE DE CURAND ALES PRESEDINTELE COMISIEI NATIONALE DE DIABET SI BOLI BOLI METABOLICE DEASEMENEA PE PROFESOR UNIV.DR SILVIA MANCAS Sunteti un medic Nascut dar nu facut Dumnezeu va dat Har pentru frumoasa profesie.2 medici tata si fiica v-au fost studenti CORINA SI GHEORGHE BUDAU Propunere ca UMF TIMISOARA SA ORGANIZEZE LA DEVA -CURSURI SIMPOZIUOANE PENTRU EMC,AM O IDIE ,DUPA CE-AM PARTICIPAT LA ROMA LA UN CONGRES AL MEDICILOR, DEVEI I-AR FII DE MARE FOLOS DE UN ASEZAMANT PENTRU VARSNICI Casa Immaculata CU RESPET DR CORINA SI GHEORGHE BUDAU

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago