Categories: Comunitate

Preşcolarii din familiile nevoiaşe, ajutaţi de autorităţile locale

Magdalena Şerban

Deputaţii din Comisia pentru învăţământ au avizat favorabil un proiect de lege potrivit căruia administraţiile locale ar urma să aloce din bugetele proprii, stimulente lunare pentru ca preşcolarii din familiile nevoiaşe să frecventeze grădiniţa.
Primarul din Sântămăria-Orlea salută iniţiativa
Beneficiile sociale propuse de noul cadru legislativ se oferă cu titlul de stimulent educaţional familiilor aflate în situaţii de risc (lipsite de posibilităţi materiale sau cu posibilităţi materiale reduse), care au copii cu vârste cuprinse între trei şi şase ani. Cuantumul alocaţiei per familie ar urma să fie stabilit la valoarea de 0,1 ISR – indicatorul social de referinţă, adică 50 de lei, acordarea ajutorului fiind condiţionată de frecventarea cursurilor uneia dintre instituţiile de învăţământ preşcolar. „Din păcate, avem şi noi la nivel de comună, cazuri de familii cu probleme de ordin social. Este o măsură care vine în sprijinul lor. Sunt mulţi părinţi care şi-ar trimite copiii la grădiniţă, dar nu au posibilitatea de a face asta, din diverse cauze. Majoritatea înseamnă lipsa unui loc de muncă şi implicit a unui venit stabil sau pur şi simplu un câştig sporadic şi deloc decent. Să nu uităm că sunt familii care supravieţuiesc dintr-un ajutor social. Ne-am confruntat şi cu cazuri de abandon şcolar, care s-au înregistrat din aceeaşi pricină, uneori venind la pachet cu dezinteresul manifestat de părinţi faţă de sistemul de învăţământ. Instituţii preşcolare şi şcoli primare avem în satele Sântămăria-Orlea, Subcetate, Bolomir, Sînpetru şi Ciopeia, iar şcoală gimnazială doar în localitatea de centru”, a precizat Dumitru Oprean (foto stânga), primarul din Sântămăria-Orlea. Acesta a mai spus că pe plan local ar mai fi nevoie de un microbuz şcolar, pentru ca transportul elevilor să respecte un program mai lejer. În acest sens, a fost înaintată o cerere către Minister şi se aşteaptă răspunsul.
Comuna Lelese nu are grădiniţă
Pe de altă parte, există şi cazuri izolate de comune mici, care nu mai au grădiniţe funcţionale. Aici, copilaşii sunt luaţi din când în când sub aripa dascălilor care predau la clasa zero, tocmai pentru a se acomoda cu disciplina dintr-o instituţie de învăţământ. „Nu ştiu cum o să fie la noi. Avem şi copii din familii cu greutăţi materiale, dar şi nevoie de grădiniţe, ca să putem aplica noua lege. Copilaşii noştri vin direct în clasa zero sau de dinainte, pentru a se acomoda. Şi aşa am rămas cu o singură şcoală, şi aceea fiind doar primară. Elevii de gimnaziu şi cei de liceu fac naveta la Hunedoara. Sunt vreo 17 în situaţia aceasta. Au la dispoziţie un microbuz şcolar primit de la Minister, dar şi unul asigurat de primărie. Ne descurcăm cu transportul, nu e problemă. Ce vreau să adaug este că de când am venit pe funcţie, adică de 16 ani, nu am avut grădiniţă în comună. Legile se pare că se dau pentru mediul rural, dar la condiţiile din Bucureşti. Trebuie gândite cumva mai bine, ca să se aplice uniform”, este de părere Ciprian Achim (foto dreapta), primarul comunei Lelese.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la noi, cu ceva funcție pe la o instituție…

18 ore ago

Ne-am speriat degeaba! Ministrul Energiei spune că „taxa pe soare” este un fake news

Adriana Năstase Ministrul Energiei, Virgil Popescu (foto), a negat luni că statul va introduce o…

18 ore ago

Bulina albă

Natalia Intotero, parlamentar PSD de Hunedoara Pentru că a reușit să-l aducă pe europarlamentarul Guido…

18 ore ago

Bulina neagră

Emil F., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost condamnat pentru lovire și alte violențe,…

18 ore ago

A plecat de acasă și l-a lăsat cu doi copii

O hunedoreancă de 24 de ani a fost dată dispărută de concubinul ei, la trei…

19 ore ago

Bărbat lovit cu barosul și călcat cu mașina

O petrecere a fost la un pas de a sfârși cu o tragedie după ce…

19 ore ago