Actualitate

Polițiștii care l-au bătut pe Claudiu Mocan susțin că au acționat ca la carte. Așa de „frumos” l-au bătut, că omul era să-și piardă viața. Acum, ancheta este tărăgănată ca polițiștii să scape basma curată (II)

Continuăm povestea lui Claudiu Mocan (foto sus), un hunedorean care nu poate să-și găsească dreptatea în instanță, de­oa­rece procurorii tărăgănează de aproape patru ani soluționarea dosarului său.

Susțin că au acționat ca la carte
Reamintim că bărbatul s-a aflat, din în­tâmplare, pe un drum din orașul Călan, iar în timp ce mergea să ducă mâncare la porci, a fost oprit de polițiști. În același timp, a mai fost oprit în trafic un auto­tu­rism, iar persoanele care se aflau în aces­ta au început un scandal cu polițiștii. Au fost solicitați „mascații”, iar Claudiu Mocan a fost băgat, fără voia sa, în acest scandal, fiind bătut crunt, viața sa fiind pusă în pericol.
Polițiștii s-au apărat, susținând că au acționat ca la carte. Așa de ca la carte, că săracul om era să moară în urma bătăilor încasate. Adică, și bătut și nevinovat.
„Procurorul însă a îmbrățișat apărarea polițiștilor în ceea ce privește modul în care au acționat”, susține avocata lui Claudiu Mocan. Redăm în continuare un fragment dintr-un proces verbal al procurorului de caz:
„Prinderea persoanei vătămate Mocan Claudiu de mâna stângă realizată de sus­pectul Roșu Iulian cu mâna stângă, du­cerea mâinii stângi în partea lateral stângă, ducerea cotului stâng în sus, efec­tuată de suspect cu mâna dreaptă, iar apoi a încheieturii mâinii în jos, rotirea întregului corp al persoanei vătămate spre stânga pentru a o dezechilibra și cul­ca la pământ, manevre în urma cărora per­soana vătămată a ajuns pe asfalt, cu fața orientată spre sol, poziționarea sus­pectului cu genunchiul stâng în zona cer­vi­cală a persoanei vătămate, iar cu ge­nunchiul drept în zona omoplatului în timp ce antebrațul stâng al per­soanei vă­tă­mate era intro­dus între picioarele sus­pectului, per­pen­dicular cu solul, ur­mate de prin­derea și in­tro­ducerea de către ace­­lași sus­pect a picio­rului său stâng între gamba și coapsa stângă a per­soa­nei vătă­mate, care avea mâna dreap­tă sub ea, ducerea mâi­nilor aces­teia în spa­tele corpului și apli­carea cătușelor”, scrie procurorul Tudor Bocai într-un proces ver­bal al anchetei. Ați înțeles ceva? Noi, nu.

Doar în scris
Ultima expertiză medicală în cazul lui Mocan s-a făcut în vara lui 2023. De atunci, nimic nou în cazul atât de grav. Potrivit avocatei Nicoleta Iovănesc, mar­torii au fost audiați de mai mule ori, puși să dea amănunte despre o întâmplare despre care nu își mai amintesc mare lucru, deoarece au trecut mai mulți ani. „Am sesizat lâncezeala în instru­men­ta­rea acestui dosar. Am fost în audiențe la prim procurorul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba. Răspunsul, de fie­care dată, a fost că dosarul este în lucru. S-a mai întâmplat ceva după aceste solicitări ale noastre. Procurorul Bocai a acuzat că am fost în audiențe și a refuzat să mai aibă orice fel de discuții cu apă­rătorul ales de Claudiu Mocan, spu­nân­du-ne că nu mai colaborează cu noi de­cât în scris. Am făcut contes­tații pri­vind tergiversarea do­sa­rului. Ju­decătoria Hunedoara a res­pins con­testația, do­sarul fiind restituit la Par­chet. În 16 noiembrie 2023, dată de la care nu ni s-a mai comu­nicat nimic în acest dosar. Nu am aflat nici ce acte de ur­mărire pe­nală s-au efec­tuat”, a declarat avocata Nicoleta Iovănesc (foto).

„Trebuia să sancționeze comportamentul colegilor”
Un alt amănunt din acest dosar este poziția procurorului general de la Alba, care susține că „o astfel de conduită, de pasivitate (n.r.-a polițistului Dan Mihăeș, coordonatorul echipei de intervenție din ziua fatală când a fost bătut Claudiu Mocan) din partea lui Mihăeș nu a făcut altceva decât să întărească convingerea autorului/autorilor actelor de violență că asemenea acte, dublate de activitatea de tolerare provenită chiar de la cel care trebuia să le sancționeze în primul rând, nu vor fi descoperite și nu vor avea cum să antreneze răspunderea, având apti­tu­dinea de a reprezenta o complicitate morală, care, în condițiile concrete ale cau­zei a constituit o activitate de spri­jinire a autorului/autorilor la comiterea fap­telor penale specifică participației pe­nale în formă complicității morale prin inacțiune”.

Speranța moare ultima
Faptele polițiștilor se pot prescrie dacă procurorul nu dă o soluție și dosarul nu va fi trimis în judecată. Este vorba de un cetățean, de viața lui și de faptul că el vrea să-și dovedească nevinovăția. Este așa de greu să ne facem datoria așa cum trebuie? Este așa de greu în țara asta să îți găsești dreptatea? Credem că nu și suntem siguri că Claudiu Mocan va avea parte de o anchetă corectă și o judecată tot așa. (S. Popa)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

2 minute ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

5 minute ago

Două locuințe sparte. Hoțul a furat doar cardurile bancare ale proprietarilor

Un recidivist din Călan a fost cer­cetat penal pentru multiple in­fracțiuni, de la furt și…

5 minute ago

Un bărbat din Lupeni a tăiat cauciucurile unei mașini de poliție. Filmarea a ajuns virală pe Internet

Un bărbat din Lupeni a tăiat cau­ciu­curile unei mașini de poliție. Acesta s-a asigurat că…

6 minute ago

ADI SGD Hunedoara și SUPERCOM, promotori ai colectării separate, prin puterea exemplului

Magdalena Șerban De cele mai multe ori e mai ușor să arunci cu pietre și…

7 minute ago

Mărtinești: Se mizează pe puterea solară care să ,,topească” valorile facturilor pentru consumul energetic

Magdalena Șerban Administrația din Mărtinești vrea să profite de toate avantajele pe care le poate…

10 minute ago