Categories: Actualitate

Politicheală din Vale


O observaţie interesantă: când spui „politică dâmboviţeană”, toată lumea pricepe că e politica făcută la Bucureşti, politica mare, la vârf, din fruntea bucatelor, din miezul lucrurilor, de unde vine tăiatul şi spânzuratul românului. Numai că acolo, la Bucureşti, fac politică doar câţiva bucureşteni şi o mare uriaşă de sosiţi de prin colţurile ţării, astfel încât „politica dâmboviţeană” este politica românească in corpore.
Bun. Când spui politică hunedoreană, cărăşeană, timişoreană, arădeană, apar confuzii de te ia cu friguri. Dacă şeful CJ Hunedoara şi-ar băga degetele şi ar împrăştia cam dubios fonduri venite de la Bucureşti, ce fel de politică ar face: hunedoreană sau dâmboviţeană? Şi dacă banii vin pe surse de la centrul regional, de la Timişoara? Şi dacă alt şef din zonă împarte bănuţul cu ceilalţi trei, atunci e politică vesteană (de la Vest, nu de la vestă, n.a.)? Aşa-i că e încurcată treaba? Astfel încât ar fi mult mai cuminte să-i spunem politică românească, cu toată greaţa ce este generalizată.
Un grup de pepededei de prin Valea Jiului face tot politică românească, dar, ca să o identifici, trebuie să-i spui „în nuanţe de cărbune strâmb”. Oameni pragmatici, au intrat vijelios în PP-DD, au combătut socialisticeşte tot ce mişcă, au anunţat că poporul va câştiga. Dar, după ce mai toţi gureşii lor din Parlament au dat bir cu fugiţii, fiecare pe unde a găsit un os de ros, grupul de Valea Jiului s-a transformat în grup democratic de dreapta ascuţită: a intrat în Mişcarea Populară a Băsescului pe care îl înjurau amarnic cu doar câteva clipe înainte. Furtună, declaraţii, tunete, „dreapta va câştiga”, „Băse e un uriaş, un titan al gândirii” etc.
Numai că în găletuşa populară nu prea erau peştişori de pus pe grătar, doar câteva scoici şi câţiva mormoloci cu vise săritoare, astfel încât iarăşi a fost nevoie de o revoluţie în gândire şi acţiune. Pieptul sus, partide sunt multe! Şi, ţuşti, deveniră o forţă, o Forţă Civică de a tremurat Valea. Ce mai vaiet, ce mai zbucium şi ce mai codru clocotitor!… „Ce populari, domnule, forţa e la MRU! A durat mult, dar ne-am dat seama!”, ar spune ei. Şi ar mai spune că, dacă forţa nu e nici cu MRU, poate e cu Ponta, Antonescu, Vadim… Şi dacă nu şi nu, atunci există un mare front în Franţa şi un ocean de trecut. Politică să fie!

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

9 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

9 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

9 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

9 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

9 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

9 ore ago