Categories: Actualitate

Peste 5.000 de hunedoreni au primit carduri europene de sănătate

Loredana Goangă

Anul trecut, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Hunedoara a eliberat 5.029 de carduri europene sau certificate provizorii de înlocuire a cardului de sănătate. Acesta este gratuit şi oferă posibilitatea de a beneficia de servicii medicale în regim de urgenţă.

Fie că mergi în concediu, sau în interes de serviciu, trebuie să te asiguri că în caz de urgenţă vei putea primi îngrijiri medicale la fel ca oricare alt cetăţean din ţările membre ale Uniunii Europene. Cum este posibil acest lucru? Având cardul european de sănătate, eliberat de CJAS Hunedoara. Acesta este valabil şase luni şi poate fi folosit în orice ţară din U.E. Pot beneficia de card european de sănătate toţi hunedorenii care au calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate, sunt înscrişi la un medic de familie şi fac dovada achitării la zi a contribuţiei.
„Pentru a obţine cardul european de sănătate, sau certificatul provizoriu de înlocuire a acestuia, hunedorenii trebuie să completeze la noi o cerere tip, să aducă o copie după cartea sau buletinul de identitate, respectiv certificatul de naştere pentru minorii sub 14 ani şi să facă dovada calităţii de asigurat social de sănătate pe întreaga perioadă de prescripţie fiscală – ultimii cinci ani. În cazul în care există intervale neacoperite de asigurare în ultimii cinci ani, se plăteşte contribuţia aferentă celor mai recente şase luni din intervalul neacoperit de asigurare”, a declarat Felicia Vasilescu, purtătorul de cuvânt al CJAS Hunedoara.
Dacă în mod normal, un asemenea card ajunge la beneficiar în circa 14 zile, cei care au nevoie de el în numai câteva zile vor primi, în regim de urgenţă, un certificat înlocuitor care are aceeaşi valoare ca şi cardul. De asemenea, fie că este vorba de un card, sau de un certificat înlocuitor, el este valabil în situaţii de urgenţă medicală pe perioada şederii temporare într-un stat al Uniunii Europene, fără să aibă reşedinţa în acea ţară.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

19 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

19 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

19 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

19 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

19 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

19 ore ago