Categories: Comunitate

Tot mai multe carduri europene de sănătate eliberate în judeţ

Oana Mihnea

Odată cu perioada concediilor, tot mai mulţi hunedoreni solicită eliberarea cardului european de sănătate, pe baza căruia se pot deconta serviciile medicale de urgenţă în străinătate. Cele mai multe solicitări sunt începând din luna iunie, apogeul este în iulie şi urmează să scadă spre mijlocul lui august.

Cererile vin zilnic
La Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara au fost eliberate în luna iunie 569 de carduri europene şi 42 de certificate provizorii în regim de urgenţă. În primele zile ale lunii în curs s-au înregistrat 210 de cereri de eliberare, iar numărul acestora va creşte simţitor până la începutul lunii august. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost aproximativ 800 de asiguraţi care au intrat în posesia cardului european înainte să plece în vacanţă. Cardul european de sănătate este valabil în toate ţările Uniunii Europene, dar şi în Elveţia, Lichtenstein şi Norvegia, care aplică regulamentul european.

Plăţi de ordinul miliardelor
Dacă te îmbolnăveşti dincolo de graniţele ţării şi ai nevoie de îngrijiri medicale, ulterior, decontul serviciilor se va face între cele două instituţii, în baza acestui card. În ultimii ani, CJAS Hunedoara a făcut deconturi destul de semnificative în sistemul de sănătate din afara României. Numai în Spania au ajuns 1.354.620 lei, pentru 435 de hunedoreni care au avut nevoie de tratament. În Germania, CJAS Hunedoara a decontat 419.733,11 lei pentru 73 de persoane, în Franţa 386.763,07 lei pentru 53 de intervenţii medicale şi în Austria 220.972,79 lei pentru 44 de hunedoreni care au necesitat supraveghere medicală.
Pentru eliberarea unui card european de sănătate, solicitantul trebuie să meargă la sediul CJAS Hunedoara cu o copie a actului de identitate, dovada calităţii de asigurat (cardul naţional de sănătate sau adeverinţă de asigurat), completează o cerere şi dă o declaraţie privind veniturile realizate. În maximum şapte zile va primi cardul european direct acasă, prin poştă. În caz de urgenţă, se poate elibera pe loc un certificat provizoriu, care poate înlocui cardul european. Ambele au valabilitate şase luni.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Ca la grădiniță! Amintiri din copilărie: Liberalii și afișele lor prețioase

Campania electorală și-a deschis deja porțile spre scenă, iar primii artiști își fac apariția cu…

3 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele că un fost edil, care râv­nește iar la postul de conducător al…

3 ore ago

Bulina albă

Ovidiu Furdui, primarul comunei Crișcior Pentru că a câștigat titlul de vicecampion european, cu echipa…

3 ore ago

Bulina neagră

Constantin H., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce și-a…

3 ore ago

Drogat, cu permis de conducere fals, a crezut că scapă de polițiști

Un bărbat din municipiul Hunedoara a fost condamnat la mai bine de patru ani de…

3 ore ago

Ucrainienii care pot lupta în război fug în România

Poliția Română de Frontieră afirmă că, în acest an, s-a înregistrat o creș­tere a numărului…

3 ore ago