Comunitate

Pentru a 51-a oară, moţii se vor întâlni cu istoria, la Dupăpiatră

Magdalena Șerban
La Cheia, în apropiere de localitatea Dupăpiatră din comuna Buceş, în perioada 1-2 iulie va avea loc „În­tâlnirea Moţilor cu Istoria“, mani­fes­tare cultural-patriotică şi religi­oasă ajunsă la a 51-a ediţie. La orga­nizarea acestui eveniment tradiţional par­ticipă Consiliul Judeţean Hunedoara, Primăria şi Consiliul Local al comunei Buceş și Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Momente marcante
Programul va debuta sâmbătă, de la ora 18:00, cu o seară distractivă ce include discotecă și focuri de artificii, iar duminică dimineața, de la ora 10:00, vor fi depuse coroane, vor fi rostite evocări istorice, apoi, de la ora 12:00, publicul se va putea bucura de un spectacol susținut de îndrăgiți inter­preți ai cântecului popular precum Ionela Moruțan, Adrian Stanca, Mariana Deac, Ciprian Roman, Diana Selagea, Cristian Fodor, Lenuța Evsei, Vlad Lință, Ansamblul Moldovenii din Cetate (Județul Iași – Instructor Dan Cernat), Grupul Vocal Instrumental Fii Mitocului (Comuna Mitocu Dragomirnei – Județul Suceava, dirijor Holca Stefan Codruț) și Ansamblul Folcloric al Comunei Buces – Fii Moților, Instructor Elena Codrin. Acompaniază formația condusă de prof. Valentin Stăncioi, iar prezentarea le va reveni lui Mihai și lui Radu Feier. „În prima dumi­ni­că a lunii iulie, moţii din Ţara Zarandului şi nu numai se adu­nă în semn de respect şi de recunoştinţă să cinstească me­mo­ria celor ce s-au jertfit pentru apă­rarea credinţei, a dreptăţii sociale şi libertăţii naţionale. Este un eveniment care îi reunește nu doar pe oamenii locurilor, ci pe toți cei care simt că aparțin acestui neam ai cărui înaintași l-au apă­rat cu propria viață. Iar cum res­pectarea valorilor înseamnă și res­pectarea tradițiilor, folclorul va răsuna din nou, identificându-se cu obi­ceiurile care ne defi­nesc ca popor. Vă aș­tep­­tăm să vă ală­turați“, a transmis Ciprian Roman (foto), managerul Centrului de Cultură şi Artă al judeţului Hunedoara.

Istoria confirmă
Manifestarea de la Dupăpiatră reaminteşte de evenimentele petrecute la 18-19 mai 1849, când trupele ma­ghiare conduse de maiorul Hatvany, care se retrăgeau din zona Abrud, încercând să ajungă la Brad, au fost prinse într-o ambuscadă în strâm­toarea Cheia de la Dupăpiatră şi în­frânte de moţii aflaţi sub conducerea lui Avram Iancu. În amintirea acelei victorii, în 1972, pe versantul drept al strâmtorii de la Cheia a fost ridicată o troiţă pe care stă scris: „Aici românii moţi, sub conducerea lui Avram Iancu şi a tribunilor săi, au luptat şi au învins la 19 mai 1849. Honor et patria“.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

După pandemie, ne sperie cu al Treilea Război Mondial! Șeful NATO, anunț apocaliptic

Secretarul general al NATO Mark Rutte a îndemnat statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice să-şi accelereze…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că la o unitate cu ha­la­te albe se lucrează de zor la…

2 zile ago

Cum s-au amenajat birourile administrative actuale de la spitalul județean. Cu implicare

Magdalena Șerban Fără sprijinul conducerii județene, Spi­ta­lul Județean de Urgență Deva nu ar fi ajuns…

2 zile ago

Bulina albă

Norbert Scarlat, de la Aeroclubul Teritorial Deva Pentru că a stabilit, împreună cu un coleg…

2 zile ago

Bulina neagră

F.G., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată, împreună cu alte persoane,…

2 zile ago