Categories: Actualitate

Patriarhul Daniel, aşteptat la înscăunarea episcopului Devei şi Hunedoarei

Nicolle Ebner

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (foto) este aşteptat să ia parte, duminică, 29 noiembrie, la ceremonialul religios prilejuit de înscăunarea noului episcop al Devei şi Hunedoarei, Gurie Gorjeanul. La evenimentul unic în istoria judeţului din ultimii 250 de ani, au fost invitate, oficial, de către Patriarhia Română şi autorităţile judeţene, un număr de 508 oficialităţi.

10.000 de enoriaşi, 500 de invitaţi oficiali
Pe lista invitaţilor Patriarhiei Române, sunt înscrise numele preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Emil Boc sau a preşedintelui Senatului Mircea Geoană. „Este posibil ca la acest eveniment să participe în jur de 10.000 de credincioşi, atraşi de importanţa spirituală a evenimentului. Şi-au anunţat participarea 100 de episcopi, arhiepiscopi, mitropoliţi şi preoţi din suitele patriarhale, personalităţi politice, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiilor publice din judeţul Hunedoara. Liturghia va avea loc la Catedrala Sf. Nicolae, din Deva, între orele 10.00 şi 12.00, iar între orele 12.00 şi 13.00, va avea loc ceremonia de înscăunare a noului Episcop al Devei şi Hunedoarei. În biserică vor avea acces doar oficialităţile invitate, adică peste 500 de persoane”, a declarat preşedintele CJH, Mircea Ioan Moloţ. Credincioşii care nu vor avea loc în biserică, vor putea urmări slujba religioasă şi ceremonia înscăunării pe două ecrane mari, care vor fi amplasate în afara Catedralei Sf. Nicolae. După ceremonie, Episcopul Gurie al Devei şi Hunedoarei va ieşi pe scena ce va fi amplasată în faţa bisericii, de unde va vorbi mulţimii de credincioşi, preţ de câteva minute.

Monitoare gigant în afara bisericii
Mircea Ioan Moloţ spune că nu ştie exact dacă preşedintele şi premierul vor ţine discursuri în biserică, dar i-a asigurat pe enoriaşi că nu se va face campanie electorală în vecinătatea catedralei. Înaltele feţe bisericeşti vor sosi în Deva sâmbătă seară, şi vor fi cazate la Hotel Sarmis. Duminică dimineaţă, la ora 9.00, ele vor fi conduse la Catedrala Sf. Nicolae cu autocarul, iar Patriarhul Daniel va pleca de la hotel 20 de minute mai târziu, cu maşina de serviciu a preşedintelui CJH, Mircea Ioan Moloţ. Pentru a preveni blocajele rutiere şi îmbulzeala mulţimii de participanţi, au fost mobilizate toate forţele de ordine din zonă, iar circulaţia pe bulevardul Decebal (între Piaţa Centrală şi Catedrala Sf. Nicolae), străzile Avram Iancu (de la Catedrală, până la Prefectură) şi Andrei Şaguna, va fi închisă. Maşinile participanţilor din alte localităţi sau judeţe vor fi direcţionate spre parcarea din zona stadionului municipal din Deva şi pe mai multe străzi din apropierea Catedralei Sf. Nicolae.
Înfiinţarea Episcopiei Devei şi Hunedoarei a fost decisă în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 18-19 iunie 2009.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 ore ago