Categories: Comunitate

Paşti de împrumut pentru pensionarii hunedoreni

Livia Botici

Pensionarii hunedoreni au ajuns la fundul sacului. Cum nu au ce pune pe masă, acum, în pragul Paştelui, sute de bătrâni se îndatorează pe ani de zile. Astfel, numărul creditelor acordate de Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Deva a crescut în martie, cu 50 la sută, faţă de luna ianuarie.

Sărbători sărace

Ieri, în sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Deva a fost agitaţie mare. Speranţa că va avea un Paşti lipsit de probleme financiare se citea pe faţa fiecărui bătrânel care, cu mâinile tremurânde, întindea femeii de la ghişeu actele pentru a primi ajutor. Nici unul dintre pensionarii prezenţi nu vroia o sumă mare, ci doar câteva sute de lei, pentru ca să îşi poată permite să vopsească nişte ouă, să pregătească o friptură de miel şi să coacă prăjituri pentru nepoţei. „Suntem săraci maică, dacă nu ne împrumutăm, nu o să avem nici măcar ce să mâncăm de sărbători. Şi, nu suntem noi atât de importanţi, dar vin copiii în vizită şi nu putem să nu le punem pe masă un ou roşu sau să nu-i cumpărăm nepoatei o păpuşă”, spune o bătrânică. „E greu să fii bătrân şi fără bani. Dacă în restul zilelor mâncăm numai cartofi şi fasole, măcar de sărbători să avem pe masă şi puţină carne, cu toate că nu o să cumpăr miel, că e prea scump, o să iau un pui pentru Paşti”, mărturiseşte o altă pensionară.

Obicei tradiţional

Perioada sărbătorilor pascale este una înaintea căreia numărul pensionarilor care au nevoie de un împrumut creşte simţitor. „De obicei, în această perioadă a anului, la fel ca înainte de orice sărbătoare importantă, pensionarii hunedoreni vin la noi şi ne cer ajutorul, pentru a putea petrece creştineşte. Numărul celor care ne trec pragul în apropierea Paştelui este foarte mare, oamenii au nevoie de banii, mai ales pentru că au pensii foarte mici şi nu-şi pot permite nici măcar strictul necesar”, spune Francisc Kovacs, preşedintele CARP Deva. În această lună, aproape 400 de pensionari au primit împrumuturi de la CARP Deva, sumele fiind de cele mai multe ori foarte mici, până într-o mie de lei.

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

4 ore ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

4 ore ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

4 ore ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

4 ore ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

4 ore ago