Categories: Comunitate

Părintele Academician Mircea Păcurariu a trecut la cele veşnice

Renumitul istoric, reputatul teolog, pă­rintele academician prof. dr. Mircea Păcu­rariu, a murit miercuri dimineaţa, la ora 07.41, înălţându-se la ceruri, mai aproape de Dumnezeu.
Părintele Mircea Păcurariu s-a născut în 30 iulie 1932 la Hunedoara, tatăl său, Ştefan Păcurariu (1904-1978), originar din Zlaşti, fiind timp de 37 de ani preot paroh în comuna Ruşi.
A urmat cursurile şcolii primare la Orăştie (1939-1940) şi Deva (1940-1943), apoi pe cele ale Liceului de băieţi (azi Colegiul „Decebal”) din Deva (1943-1951). În anul 1951 s-a înscris la Facultatea de Istorie din Cluj. Însă datorită „originii sale nesănă­toase”, a fost exmatriculat înainte de înce­putul anului II, în pofida rezultatelor deose­bite obţinute la examene.
În toamna aceluiaşi an s-a înscris la Inst­i­tutul Teologic Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în mod strălucit în anul 1956. A urmat apoi cursuri de doctorat, specia­li­tatea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, la Insti­tutul Teologic din Bucureşti (1956-1959). A fost pentru o perioadă profesor la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1959-1961).
A obţinut titlul de doctor în teologie, în anul 1968, cu teza „Legăturile Bisericii Or­to­doxe Române din Transilvania cu Ţara Ro­mânească şi Moldova în secolele XV-XVII”.
În aprilie 1970 a fost hirotonit diacon,
iar un an mai târziua fost hirotonit preot. În acelaşi timp, în toamna anului 1970 a fost promovat conferenţiar universitar, iar un an mai târziu profesor universitar titular, la catedra de Istoria Bisericii Ortodoxe Ro­mâne a Institutului Teologic Universitar din Sibiu, funcţie în care a activat până la pen­sio­nare, când a rămas profesor emerit. A condus, până în anul 2003 cursurile de Licenţă şi până 2005 cursurile de Master, păstrând conducerea programelor de doc­torat, la disciplina Istoria Bisericii Orto­doxe Române. Între anii 1992 şi 2000 a condus Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, în calitate de decan.
Opera sa este vastă şi profundă. Părintele Mircea Păcurariu este autorul a 29 lucrări în volum. Cea mai cunoscută lucrare a sa rămâne tratatul de Istorie a Bisericii Ortodoxe Române, în trei volume şi multe ediţii. Este cea mai importantă şi completă lu­crare de istoriografie bisericească româ­nească editată până în prezent.
A fost preşedinte al „Comisiei de Istorie Eclesiastică Comparată din România” (1997).
În 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar la 26 noiembrie 2015, a fost declarat membru titular. Pentru primirea în Academia Ro­mână a fost recomandat de părintele Dumi­tru Stăniloaie şi de fostul mitropolit al Ar­dea­lului Antonie Plămădeală.
Părintele profesor Mircea Păcurariu a pri­mit „Crucea Patriarhală” din partea Patriar­hilor Iustin (1977) şi Teoctist (2002). Ac­tualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a conferit cea mai înaltă distincţie a Bisericii Ortodoxe Române în anul 2009. (M. Gânju)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

14 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

14 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

14 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

15 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

15 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

15 ore ago