Categories: Educatie si cultura

Despre cultura de ieri şi românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu

Magdalena Şerban

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Editura RAO din Bucureşti, a organizat ieri, în incinta Deva Mall, lansarea cărţii „Despre cultura de ieri şi românii de azi. Convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu”, volum realizat de istoricul Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Naţional Peleş. Prefaţa este semnată de acad. Virgil Cândea, iar postfaţa îi aparţine istoricului Alex Mihai Stoenescu. Manifestarea a avut loc în prezenţa autorului şi a actorului principal al cărţii, iar la finalul acţiunii a urmat o sesiune de autografe.
Volumul cuprinde o serie de convorbiri cu academicianul Răzvan Theodorescu (foto în centru), care au avut loc pe parcursul anului 2015 la Academia Română, constituind o adevărată biografie sub forma interviului liber. Cartea este, în cuvintele autorului, o mărturie despre istoria, cultura şi civilizaţia românilor, venită din partea unuia dintre cei mai subtili şi rafinaţi istorici ai ultimei jumătăţi de veac. Cele 300 de pagini sunt structurate cronologic şi orientate tematic, tratând aspecte subsumate unei anumite perioade din viaţa şi activitatea acad. Răzvan Theodorescu, de la evocarea nostalgică şi emoţionantă a copilăriei, la anii formării şi afirmării profesionale, marcaţi de ingerinţele politicului comunist represiv, de la cariera politică „contestată violent sau admirată discret“, la prodigioasa activitate academică.
„Viaţa politică de după 1989, în care academicianul a jucat un rol important, fiind deseori contestat puternic, dar admirat în aceeaşi măsură, este adusă în atenţie cu o deosebită obiectivitate şi luciditate. Între coperţile cărţii se găseşte viaţa unui om care n-a abdicat niciodată de la principiile sale, nu a renunţat niciodată să fie un autentic intelectual de stânga, un om care a suferit rigorile unui regim oprimant, care s-a dedicat cercetării istoriei, studierii artei vechi româneşti, care a introdus concepte noi în istoriografie, un om al cărui glas s-a ridicat cu curaj şi responsabilitate – aşa cum prea puţini au făcut-o – în apărarea monumentelor istorice ameninţate de demolări, un savant a cărui operă l-a aşezat printre cele mai ilustre personalităţi ale civilizaţiei româneşti“, a precizat Sebastian Bara (foto în stânga), managerul Bibliotecii.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

18 ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

18 ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

18 ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

18 ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

19 ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

19 ore ago