Comunitate

Obiecte sculptate în lemn, la muzeul din Orăștie

O serie de obiecte sculptate în lemn, de o frumusețe inegalabilă, pot fi admirate la muzeul din Orăștie, arată GOHUNEDOARA. Între aces­tea se numără un lanț, ce are 140 de zale sculptate în succesiune, realizat dintr-o singură bucată de lemn.
Căucele din lemn purtate, unele acum 200 de ani, de pădureni, în taș­că, pentru a-și astâmpăra setea, și ele adevărate opere de artă, au un loc spe­cial în colecția muzeului. Tot aici, există și o colecție impresionantă de linguri, parcă brodate în fibra dură a lemnului. Toate acestea au fost plăs­muite de mâinile dibace și neobosite ale unor meșteri populari din zona Orăștie și Valea Sebeșului. Este incre­dibil cum acești oameni simpli, fără studii speciale în domeniul artelor, au reușit să realizeze adevărate capodo­pere. Dacă treci prin municipiul Orăștie, fă un popas și vizitează Mu­zeul de Etnografie și Artă Populară! Vei întâlni oameni atât de faini, angajați ai Mu­zeului Dacice și Romane Deva, de la care vei afla o sumedenie de informații care mai de care mai interesante. Sunt poveștile străbunilor noștri, cei care au făcut istoria și ne-au lăsat moștenire lucruri de o valoare inestimabilă. (A.N.)

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

Magdalena Șerban   Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru lecturare…

11 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Când pisica nu-i a­casă, șoarecii joacă pe masă! Situația este întâlnită într-o localitate din su­dul…

18 ore ago

Bulina albă

Mathias Popescu (14 ani), sportiv din comuna Baru Mare, legitimat la un club din Petroșani…

18 ore ago

Bulina neagră

Adrian P., recidivist minor din Petrila Pentru că a fost condamnat la 4 ani de…

18 ore ago

Sute de apeluri la dispeceratul de iarnă al Consiliului Județean

Zeci de utilaje au intervenit în wee­k­end pentru deszăpezirea drumurilor ju­dețene, în urma căderilor masive…

18 ore ago

Susțin performanța!

Peste 1.000 de elevi și dascăli vor ajunge în acest an în județul nostru, la…

18 ore ago