Brãţãrile dacice au ajuns la Brad

Adriana Năstase

Brădenii şi nu numai ei au putut admira, timp de trei zile, două din brăţările dacice descoperite de braconieri în Munţii Orăştiei, aflate în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României. Brăţările fac parte din cele 13 obiecte recuperate de Statul român din lume, după ce ele au fost scoase din pământ şi vândute de interlopi la diferiţi colecţionari străini. Cele două brăţări dacice au fost aduse la Brad cu ocazia sărbătorii municipiului, eveniment aflat la a 10-a ediţie.

Copie a unui vagonet din lemn

Obiectele au fost expuse la Casa de Cultură din Brad, în prezenţa directorului general al Muzeului Naţional de Istorie a României, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu. Primarul Bradului, Florin Cazacu, care a lucrat mulţi ani în mina de aur din apropierea municipiului, susţine că materialul din care s-au confecţionat brăţările dacice descoperite în Munţii Orăştiei are caracteristicile aurului extras din Munţii Apuseni.
„De aceea, am considerat potrivit ca aceste brăţări să fie aduse de la Muzeul Naţional de Istorie şi să fie prezentate într-o expoziţie, pentru ca foştii angajaţi ai minelor de aur din zona Brad să le poată vedea, în realitate”, a declarat primarul municipiului Brad, Florin Cazacu. Pe de altă parte, autorităţile locale au decernat, cu această ocazie, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Brad, muzeografului german Volker Wollmann, care a donat oraşului din Zarand o copie a unui vagonet din lemn din secolul al XIV-lea, ce a fost descoperit la mina de aur Ruda – Brad. Originalul, care are roţi din lemn, se află la Muzeul Mineritului din Bochum. Zilele municipiului Brad au adunat mii de oameni, care s-au delectat cu spectacolele de muzică uşoară şi populară.

Un gând despre „Brãţãrile dacice au ajuns la Brad”

  1. bine ca au fost pazite de bgs ,ca altfel venea MOLOT si le fura ,cum este cel mai mare hot

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.