Oare „Steaua de pe Mureş“ îşi trăieşte ultimele clipe? Salariaţii de la Termocentrala Mintia au protestat în centrul Devei

Sorina Popa

După ani şi ani de tensiuni, întrebarea „Va fi salvată Termocentrala Mintia de la desfiinţare?“ încă nu a primit un răspuns. Acum au loc noi proteste, pentru ca „Steaua de pe Mureş” – cum era supranumită cu mândrie de hunedoreni termocentrala, pe vremea când aceasta funcţiona cu toate cele patru grupuri energetice – să nu fie oprită, iar cei aproape 800 de salariaţi să nu-şi piardă locurile de muncă.

„Ministrul Energiei, cel mai neimplicat dintre toţi miniştri de după 1990“
Ieri, peste 100 de angajaţi, dar şi primarul municipiului Deva, Florin Oancea, au protestat, în Piaţa Victoriei din Deva, faţă de posibila punere a lacătului pe termocentrală. Liderul ALDE Hunedoara anunţa recent că la Mintia va fi construită o centrală pe gaz, iar termocentrala va funcţiona cu 300 de angajaţi, ceea ce i-a făcut pe salariaţii firmei să se sperie că vor fi daţi afară mai bine de jumătate dintre ei. În prezent, aici lucrează 780 de persoane. Sloganul mitingului a fost „SOS Salvaţi Termocentrala Mintia“.
Cristian Iştoc, liderul Sindicatului Solidaritatea de la Termocentrala Mintia, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că „orice decizie legată de termocentrală vrem să fie discutată cu sindicaliştii. Premierul Dăncilă trebuie să ne spună ce se întâmplă cu noi. Pe de o parte, primul ministru spunea în Valea Jiului că termocentrala va fi trecută la Consiliul Judeţean, iar pe de altă parte, ministrul Energiei (n.r.- Anton Anton) susţine că va fi trecută în subordinea Transgaz. Ministrul Energiei este cel mai neimplicat ministru din 1990 încoace. El nu are nici o legătură cu problemele din sistemul energetic. Dacă vor să ne scoată din sistem, să ne dea plăţi compensatorii”, susţine liderul sindical Cristian Iştoc.
Primarul Devei, Florin Oancea, a afirmat că s-a alăturat protestului, pentru că nu vrea ca devenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare să rămână fără apă caldă şi căldură, dacă se pune lacătul pe Termocentrala Mintia. Rămâne de văzut ce spun guvernanţii şi ce se va alege de termocentrală.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.