Categories: Comunitate

O nouă investiţie la Termocentrala Mintia

Magdalena Şerban

Deoarece cadrul legislativ european impune anumite reglementări în ceea ce priveşte obligativitatea respectării politicilor de mediu, este necesar ca la Termocentrala Mintia să se renunţe la sistemul actual de evacuare şi depozitare a deşeurilor cu apă în exces. Astfel, sistemul de evacuare, transport şi depozitare a zgurii,  cenuşii şi a produselor de desulfurare urmează să fie trecut pe tehnologia şlamului dens.

Modernizare cu fonduri proprii
În prezent, transportul deşeurilor de zgură şi cenuşă se realizează printr-un amestec format din o parte deşeuri şi 10 părţi apă. Noua tehnologie va folosi apa în cantităţi egale cu deşeurile. Efectele folosirii acestei noi tehnologii sunt mărirea stabilităţii depozitului de zgură şi cenuşă şi totodată, reducerea impactului asupra mediului înconjurător. Conform ing. Costel Alic, directorul general al Electrocentrale SA Deva, procesul investiţional cuprinde două etape. Prima reprezintă construirea depozitului special şi a fost deja finalizată (lucrările costând circa 27 milioane de lei), iar în cea de-a doua etapă, se construiesc două staţii de şlam dens şi, bineînţeles, sistemul de evacuare a deşeurilor şi de transport al acestora spre depozit. Aceasta etapă se află în derulare, având ca termen limită pentru finalizare anul 2014. Costul lucrărilor pentru etapa a doua este estimat la 69,5 milioane de lei). De menţionat că întreaga investiţie este asigurată din bugetul propriu al unităţii. Până la finalizarea acestui proiect, deşeurile de zgură şi cenuşă sunt transportate în vechiul depozit. Dar în final, după punerea în funcţiune a noului depozit, cel actual va fi ecologizat, prin plantarea de vegetaţie.

Începe testarea instalaţiei de termoficare
Pe de altă parte, directorul general Costel Alic a precizat că, din 15 octombrie, vor începe probele hidraulice de presiune la instalaţia de termoficare, în vederea furnizării agentului termic în municipiul Deva.
„Reprezentanţii secţiei Termoficare vor lua legătura cu asociaţiile de locatari, pentru ca să nu pornim agentul termic în blocurile în care se fac încă lucrări de modernizare a reţelei în interiorul apartamentelor.  Avem rugămintea ca locuitorii care nu au finalizat lucrările interioare din apartamente să anunţe asociaţia sau reprezentanţii Secţiei Termoficare”, a fost apelul făcut de directorul general al Electrocentrale Deva SA. De precizat că într-o primă etapă, agentul termic va fi furnizat doar noaptea, apoi, după trei zile consecutive cu temperaturi diurne sub 10 grade C, se va trece la furnizarea acestuia în mod constant. De subliniat că şi în acest an, consumatorii casnici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare vor plăti 140,46 lei/ Gcal, iar agenţii economici – 192,87 lei/ Gcal, sume la care se adaugă TVA.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

21 de ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

21 de ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

21 de ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

21 de ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

21 de ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

21 de ore ago