Categories: Fara bascalie

O întrebare pentru candidaţi – doriţi declasarea Devei…?

După lecturi pe care le-aş numi consistente, legate de evoluţia civilizaţională, asumarea identităţii locale, regionale şi naţionale, imaginarul colectiv ş.a., am ajuns la o concluzie referitoare la judeţul Hunedoara – anume că există un specific al locurilor care justifică o delimitare geografică.
Argumentat sau nu, alţii pot să aibă o altă opinie, fie şi numai pentru că îmbrăţişează orice idee venită de la superiorul de partid. Mă rog, în România şi ăsta este un argument. Oricum ar fi însă, desfiinţarea judeţului Hunedoara va duce automat la dispariţia Devei ca reşedinţă de judeţ. Dincolo de orice opinii personale, acest aspect va avea numeroase efecte colaterale. O să încerc foarte pe scurt sistematizarea lor.
Se ştie că România în ansamblu pierde forţă de muncă şi în special tineret. Coroborând acest lucru cu faptul că 73 la sută dintre români îşi sfătuiesc copiii să rămână în străinătate (SUA, UE, Canada), vedem că nu prea avem motive de optimism, mai ales că situaţia economică nu pare să se amelioreze. Deva, fiind oraş mic, pierde forţă de muncă în doi timpi: prin plecarea spre alte oraşe româneşti mai mari şi prin plecarea directă în străinătate. Sunt convins că recensământul care se apropie va arăta clar tendinţele demografice, care nu pot fi altfel, decât îngrijorătoare.
În acest context, Deva reuşeşte să se menţină (spre deosebire de oraşele mari, deşi cam toate oraşele mari sunt şi reşedinţe de judeţ) doar prin statutul său particular. Este una dintre cele mai mici reşedinţe de judeţ din ţară. Dacă Sibiul, Aradul sau Târgu-Mureş nu ar avea foarte mult de suferit (deşi ar avea şi ele…), pentru Deva, pierderea statutului de reşedinţă de judeţ ar echivala cu o adevărată catastrofă. Fără universitate, fără institute de cercetare, fără instituţii deconcentrate, care vor fi mutate, fără atracţii turistice majore, fără relevanţa simbolică, Deva va deveni un orăşel de provincie tipic, cel mult simpatic, descris aşa, ca un popas pe drumul spre Timişoara sau spre Sibiu, popas de o oră, ca să poţi vizita cetatea. Care este în renovare de trei ani…! Mai mult – autostrada va reduce sensibil fluxul celor care vor decide să intre în oraş.
Oraşele din jur ar avea şi ele de suferit, pentru că vor fi lipsite de vecinătatea unui municipiu cât de cât important.
Se pare că nimeni nu doreşte să-i întrebe pe cetăţeni dacă vor sau nu să fie pusă în operă regionalizarea. Dar pot să-i întrebe cetăţenii pe cei ce doresc să fie aleşi sub stindardul diverselor partide politice. Aş fi foarte curios ce răspund candidaţii pentru Primăria Devei – vor să fie primarii unei reşedinţe de judeţ sau ai unui orăşel?

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Abia acum ati pus punctul pe rana !!!!!
    Pentru ca Deva este un mic oras patriarhal, fief al bugetarilor si al pensioanarilor de lux, din institutiile deconcentrate si ai gigantilor fostei economii socialste.
    Abia acum vom putea vedea viziunea luminoasa si oferta stralucita a partidelor pentru etapa post "judeteana".
    Si eu sunt de acord sa-i intrebam!! Dar ce folos. La numarul "mare" pe care-l reprezentam, suntem nesemnificativi(adica de nebagat in seama). La contributia economica pe care o aducem la nivelul tarii la fel. Deci , sustinerea ar veni tot din rindul functionarilor de lux de care aminteam si care sigur vom fi cu totii "PRO"!!!
    Pro-Judet, pro-institutii si pro-birocratie, ca oricum banii vin de la bugetul centralizat al statului(de parca nu e tot de pe la noi)
    S-auzim numai de bine!

  • Gruian esti disperat ca iti pierzi postul de consilier judetean a lui Molot ,stii ca in cazul in care se face regionalizrea ,Molot nu are nici o sansa sa ajunga presedinte de regiune,si nici tu sa mai ajungi consilier regional ,si televiziunea lui Molot hd tv ,se va inchide ,iar tu vei ramene pe nicari

  • Desi mi-am propus sa nu raspund, o sa fac o derogare. Bogdan, stii cum se zice...desteptul moare de foame si prostul... Asa ca nu mai muri de grija mea, mie nu-mi pasa de tine nici cat negru sub unghie. Cat despre dosperarea mea, te asigur de pe acum ca am ce sa fac.
    Iar nesimtirea ta este egalata doar de caracteristica de care pomeneam la final.

  • ...d-le Alex Gruian(adevăratul), ar trebui să scrii mai ortografic,dar se vede când te enervezi,o iei pe arătură!!!...noi ne putem permite luxul de a greşi în exprimaredar avem pretenţii de la d-ta!!!....dacă vrei la politică şi vrei să fi slugoi la Voievod, n-ai decât!!!! ...lasă-te de scris că nu se face.....!!!...nu muri de dragul lui Moloţ, că nu dă o ceapă degerată pe tine!!!....eşti pe rol de prezervativ,te foloseşte ş-apoi la gunoi!!!...poate acolo vrei???!!!!....mă-ndoiesc!!!
    ...bună şi regionalizarea că altfel nu scăpăm de cima de Moloţ,de la CJH!!!...ce drcu vă dă Moloţ???...să trage-ţi pe nas???...fi-ţi jurnalişti nu pupincurişti!!!

  • Ba baieti, eu ma bucur ca va puteti revarsa aici umorile si frustrarile. Stiu ca nu cu articolele aveti voi ce aveti, ci cu mine. Una-doua Molot, etc. Din partea mea, sa fiti sanatosi. Nu pricepeti si nu veti pricepe niciodata nimic, sunteti - cum a spus seful vostru de la PDL - Sever Voinescu - "idioti citind", completat de Alin Bena, inspirat, cu un cuvant "si comentand". Si as adauga - de o lasitate dezagreabila.
    Nu am pretentia sa fiu placut de toti - ar fi absurd. Dar daca aveti chef sa scrieti, inseamna ca va macina, nu gluma...
    Adio, gringos, improscati aici, daca asta va da satisfactie. E democratic si fucntioneaza ca un sondaj de opinie. Sunt platit la nr. de cititori, indiferent de inteligenta lor. Cu cat mai multi, cu atat e mai mare leafa.

  • Parerile domnului Gruian sunt in general interesante. Singura problema e ca nu isi arata simpatiile politice. Sa fie asta un semn de echilibru din partea unui jurnalist echidistant sau doar o manevra perversa care sa-i acopere simpatiile si intentiile?

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

18 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

18 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

18 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

18 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

18 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

18 ore ago