Nu vor sã contribuie la întreţinerea spaţiilor verzi

Nicolle Ebner

Devenii nu vor să contribuie la administrarea şi întreţinerea zonelor verzi din jurul blocurilor. Aceasta este concluzia trasă în urma dezbaterii publice organizate vineri, la Casa de Cultură din Deva, pe tema „Zonele verzi din Deva – interesul comun al tuturor devenilor”.

Lor nu le pasă

Viceprimarul Corina Oprişiu a decis să întocmească un regulament de ordine şi întreţinere a spaţiilor verzi din municipiu. Iniţiativa a fost supusă dezbaterii publice, astfel încât, devenii să vină cu propriile lor propuneri şi sugestii, care mai apoi, să stea la baza acestui regulament. În principiu, ar fi pentru prima dată când, în reşedinţa de judeţ, s-ar stabili zonele verzi de care răspund asociaţiile de proprietari, societăţile comerciale, proprietarii de case. Numai că, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari prezenţi la dezbaterea publică au tăiat, din start, elanul administraţiei locale, declarând că proprietarii nu vor să contribuie la întreţinerea zonelor verzi din jurul blocurilor. Cu alte cuvinte, din „interesul comun al tuturor devenilor”, zonele verzi riscă să rămână, în continuare, numai în sarcina primăriei. Adversitatea s-a simţit şi mai puternic în momentul în care, preşedinţii asociaţiilor au aflat că, odată cu transferul competenţelor, asociaţiile de proprietari sunt bune de plată, dacă nu întreţin curăţenia în zonele verzi din jurul blocurilor.

Participare redusă

Lipsa de interes şi de implicare a devenilor în viaţa comunităţii nu ar fi fost atât de acută, dacă astfel de dezbateri publice ar fi început acum 10-15 ani, este de părere directorul Agenţiei judeţene pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara, Georgeta Barabaş. Reprezentantul Ordinului Arhitecţilor consideră că unul dintre factorii care au dus la dispariţia spaţiilor verzi este şi lipsa unui PUG (plan urbanistic general) actualizat, fapt ce dă posibilitatea tuturor să construiască pe orice petec de pământ liber. Potrivit reprezentanţilor unor organizaţii guvernamentale prezenţi la dezbatere, în 1980, în Deva, erau 13 metri pătraţi (mp) de zonă verde pe cap de locuitor; în 1990, suprafaţa scăzut la 12 mp/ locuitor; în 2005 la 3 mp/locuitor, iar în 2010, suprafaţa a ajuns la alarmanta cifră de 0,5 mp/locuitor. Lipsa de interes a devenilor s-a observat şi din participarea redusă la dezbaterea publică, în sală fiind prezenţi în jur de 30 de reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi organizaţii neguvernamentale. „Au demonstrat că lor le pasă, însă au fost prea puţini, faţă de importanţa subiectului dezbătut”, a declarat viceprimarul Corina Oprişiu, care a menţionat că vor mai avea loc astfel de întâlniri, pe tema spaţiilor verzi din Deva.

Cu sau fără propunerile cetăţenilor, regulamentul va fi elaborat până la sfârşitul acestui an, astfel încât, să intre în vigoare de anul viitor.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

18 ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

18 ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

18 ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

18 ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

18 ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

18 ore ago