Categories: ActualitateFlash

Nu scăpăm prea repede de maidanezi

Cristina Ghenea

Sutele de câini vagabonzi de pe străzile municipiului Deva rămân, în continuare, o problemă pentru cetăţeni. Chiar dacă lunar, peste 70 de maidanezi sunt duşi la adăpostul de la Sântuhalm, pentru sterilizare, reşedinţa judeţului este plină de câini fără stăpân.

Foarte puţini au fost adoptaţi

Autorităţile locale ale Devei au decis, în urmă cu un an, să încerce să scape de câinii vagabonzi, sterilizându-i. Astfel, maidanezii nu se mai pot înmulţi şi în timp, vor dispărea. Până atunci, însă, devenii mai au de aşteptat ani buni, deşi, din 15 decembrie 2010, a început activitatea de ecarisaj. O echipă formată din trei hingheri, a prins anul acesta 625 de câini, pe care i-a dus în adăpostul construit în toamna anului trecut, cu o capacitate de 50 de patrupede. Aici, câinii prinşi sunt deparazitaţi şi sterilizaţi iar după maximum nouă zile, sunt eliberaţi înapoi pe domeniul public, în zona din care au fost capturaţi. Asta, dacă nu cumva au norocul de a fi adoptaţi de un stăpân inimos. Potrivit lui Ioan Tătar, şeful Serviciului de Ecarisaj din cadrul Primăriei Deva, până acum, doar 25 şi-au găsit o casă, în timp ce şapte au murit în timpul operaţiei de sterilizare, iar alţi doi au fost eutanasiaţi, deoarece erau foarte bolnavi.

O căruţă de bani, doar pentru patrupede

Chiar dacă roadele acestei acţiuni de ecarisaj nu pot fi culese decât peste câţiva ani, autorităţile locale intenţionează să ducă treaba la capăt şi, cu răbdare, să scape de sutele de patrupede fără stăpân din Deva. Pentru asta, însă, e nevoie de o investiţie generoasă, pe care bugetul local este nevoit să o suporte. În jur de 300.000 de lei se duc în decurs de un an, pe ecarisaj. Un singur câine „mănâncă” 160 de lei, dacă este mascul, sau 220 de lei, dacă este femelă, pe lângă cei 6 lei alocaţi pentru câte o zi de cazare şi 7 lei pentru hrană/zi. După ce s-au vindecat, în urma operaţiei de sterilizare, patrupedele sunt însemnate cu crotalii şi duse, înapoi, pe stradă.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • De cand s-a infiintat acest servici nu se vede nicio schimbare in Deva. Pe strazi sunt tot atatia caini ca si inainte. Eu cred ca asta se si doreste pentru ca poate uni se plictisesc de mercedesul pe care il conduc si doresc sa-si cumpere alta masinqa din bani care intra la aceasta firma.

  • Ai dreptate Lache si eu cred la fel ca prin aceasta firma e doar o scurgere de bani si nimic altceva.

  • sa vedeti ce e in hunedoara plin de caini vagabonzi si nu face nimeni nimik tie frica sa mai iesi seara din casa rau am ajuns

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

11 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

11 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

11 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

11 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

13 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

13 ore ago