Câştigă puţin din leafă, dar totuşi, o duc bine

Carmen Cosman

Sunt departe vremurile în care şefii instituţiilor deconcentrate din judeţ îşi umpleau conturile cu salarii “grase”. Criza financiară, care a adus reducerile salariale din sectorul bugetar, şi-a pus profund amprenta pe veniturile încasate de şefii acestor instituţii.

Finanţistul şef, cel mai tare în salariu
Anul 2011 a adus o creştere de 15 procente a veniturilor bugetarilor, ceea ce înseamnă bani în plus şi în conturile şefilor de la deconcentrate. Chiar şi aşa, însă, salariile sunt relativ mici, încât pare că nu mai e nici o afacere să conduci o instituţie de stat. De exemplu, şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Hunedoara, Lucian Heiuş, câştigă 4.860 de lei net lunar. Şefa de la Direcţia de Sănătate Publică Hunedoara, Dumitra Ştefan, are un salariu net de 2.300 de lei lunar, în timp ce câştigul brut al directorului de la Agenţia de Protecţie a Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaş, este de 3.100 de lei, dar din această sumă, se scad impozitul şi celelalte contribuţii la buget. În schimb, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Hunedoara, Ioan Ştefan, merge acasă cu un salariu net lunar de 2.100 de lei.
Salariile nu mai sunt atât de mari ca altă dată. De exemplu, în 2010, se vorbea despre directorul Direcţiei Finanţelor Publice Hunedoara ca fiind, probabil, cel mai bogat bugetar din judeţ, cel puţin în ceea ce priveşte declaraţia de avere. Acesta a avut pe 2009 un venit de 113.443 lei, ca şef al DGFP Hunedoara.
În aceste condiţii, ne întrebăm, ca tot omul. De ce vor să fie oamenii aceştia şefi la direcţiile deconcentrate? Răspunsul îl poate da fiecare. Pentru că nu leafa de bugetar e importantă, ci influenţa şi câştigurile colaterale. Poate cineva să ne contrazică?

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că au început deja ne­gocierile subterane pen­tru o primărie din județ. Cică sunt…

2 zile ago

Bulina albă

Sebastian Buțu, elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara” Pentru că…

2 zile ago

Bulina neagră

Lucian A. acuzat de furt Pentru că a fost trimis în judecată, fiind acuzat că…

2 zile ago