Actualitate

Motivul ireal pentru care elevele bătăușe de la Hunedoara nu au fost trase la răspundere pentru fapta lor. Cum au scăpat fără sancțiuni

Cele două eleve din Hunedoara care și-au agresat o colegă, la începutul lunii septembrie, au scăpat fără vreo sanc­țiune din partea școlii. Deși conflictul a avut loc în curtea instituției de învă­ță­mânt, nu se pot aplica prevederile re­gulamentului școlar. Motivul este acela că agresiunea nu s-a petrecut în incinta școlii sau în timpul orelor. Comisia pentru prevenirea violenței a decis ca atât cele două eleve, cât și părinții lor să participe la ședințe de consiliere psi­ho­logică. La cererea părinților săi, eleva bătută a fost mutată în altă clasă, scrie gandul.info.

Trasă de păr
Un filmuleț care a circulat pe site-urile de socializare în urmă cu aproximativ două săptămâni a șocat opinia publică prin agresivitatea imaginilor. Două eleve de 12 ani au fost filmate în timp ce-și bă­teau o colegă, chiar în curtea școlii unde învață. Totul ar fi pornit de la o discuție în contradictoriu între cele trei ado­les­cente. În filmuleț se vede cum fata de 11 ani este lovită cu palmele, cu pumnii, este trasă de păr, trântită, lovită cu picioarele direct în față și chiar călcată pe cap. Sub ploaia de lovituri extrem de violente pe care le primește, copila încearcă dispe­rată printre lacrimi să-și convingă agre­soarele să se oprească.
„Nu mai da în mine că mi-e rău, te rog, nu mai pot, mi-e rău. Carina, te rog, mi-e rău. Mi-e frică”, îi spune fata, plângând, uneia dintre bătăușe. Rugămințile ei nu o impresionează, însă, pe agresoare, care își continuă asaltul loviturilor, cu aceeași înverșunare. „Mi se rupe inima-n bucăți, las-o”, „Gata, lăsați-o”, „Las-o că i-ai dat în cap, Carina”, sunt câteva dintre co­men­tariile care se aud pe fundal, făcute de colegii celor trei eleve, care au asistat la bătaie, dar care nu au avut curajul să intervină. Traumatizată de ceea ce i s-a întâmplat, dar și speriată că experiența ar putea să se repete, odată ajunsă acasă, copila agresată i-a ascuns mamei sale adevărul, spunându-i că a căzut și s-a lovit la față. ”A venit la mine și mi-a zis «mami, îți zic, dar dacă îți zic, o să mă bată mai rău și o să fie mai mulți»”, a povestit mama fetei agresate. Ulterior, imaginile în care fiica sa era bătută crunt de colegele ei au ajuns și la ea, iar femeia a mers la Poliție și a depus plângere.

Părinții bătăușelor, chemați săptămânal la școală
În timp ce polițiștii au deschis dosar penal pentru loviri sau alte violențe, Școala Gimnazială Nr. 1 Hunedoara, unde învață elevele, nu a putut aplica nicio sanc­țiune disciplinară în acest caz. Expli­cația este aceea că agresiunea, chiar dacă a avut loc chiar în curtea școlii, nu s-a petrecut în sediul instituției de în­vă­ță­mânt sau în timpul activității școlare.
„Din cauza faptului că incidentul nu s-a petrecut în incinta instituției noastre și nici în timpul cursurilor, școala nu poate să ia măsuri disciplinare cu privire la com­portamentul violent al adolescentelor, deși condamnă vehement orice formă de agresiune în rândul adolescenților”, a declarat, pentru Gândul, directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 1 din Hunedoara, Bianca Manea.
Singurele măsuri pe care instituția de învățământ a putut să le ia în acest caz au fost de a le include atât pe elevele bătăușe, cât și pe părinții acestora într-un program de consiliere psihologică și de a-i chema pe aceștia din urmă săp­tămânal la școală.
„Școala s-a autosesizat, a anunțat psihologul școlar, a purtat discuții cu elevii și părinții acestora și a întrunit Comisia pentru prevenirea violenței, a faptelor de corupție și discriminării în me­diul școlar și promovarea intercul­tu­ra­lității, care a stabilit următoarele mă­suri: program de consiliere individuală și consiliere de grup părinte-elev, de care beneficiază atât elevele, cât și părinții acestora pe tot parcursul anului școlar și întâlniri săptămânale la care participă părinții și profesorii diriginți ai elevelor”, a mai declarat, pentru Gândul, Bianca Manea.
În urma cererii făcute de părinții fetei bătute, aceeași comisie pentru preve­ni­rea violenței a aprobat ca aceasta să fie transferată în altă clasă.

„Nu sunt șmecheră, dar sunt mândră de mine”
În urma anchetei pe care au efectuat-o la școală, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara susțin că, până la acest incident, cele două eleve bătăușe nu ar fi avut un comportament care să denote agresivitate.
Cu toate acestea, cel puțin în timpul liber, una din agresoare își etalează os­tentativ calitățile de pugilistă amatoare. Pe site-urile de socializare a circulat un filmuleț în care adolescenta dă cu pum­nul puternic într-un Boxing Machine, un dispozitiv care testează puterea prin lovirea sacu”Nu sunt șmecheră, dar sunt mândră de mine că mi-am ascultat părinții când îmi spuneau «nu-ți fie frică de nimic și de nimeni»”, este mesajul care însoțește filmulețul în care agresoarea lo­vește cu forță în Boxing Machine.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Când se virează pensiile, deşi greva continuă la Ministerul Muncii

Conducerea Casei Naționale de Pensii Publice dă asigurări că pensionarii își vor primi banii cuveniți…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că un personaj abonat la banul public pe vre­muri a revenit în peisaj…

13 ore ago

Bulina albă

Lucian Rus, secretar de stat Pentru că turneul efectuat în Japonia, pentru promovarea oportunităților de…

13 ore ago

Bulina neagră

Grigorie N., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost prins la volan, după ce a…

13 ore ago

Tunurile de zăpadă artificială, pornite în Straja. Sezonul de schi începe pe 30 noiembrie

Administratorii pârtiilor din Staţiunea Straja şi-au propus să deschidă sezonul de schi din această iarnă…

13 ore ago

Grupare de tâlhari din Simeria, destructurată la Petroşani

Trei tineri din Simeria, unul dintre ei recidivist, au pus la cale un plan de…

13 ore ago