Categories: Actualitate

Minerii vor să fie ghizi montani sau cabanieri

Carmen Cosman

Minerii din Valea Jiului vor să fie pregătiţi pentru o eventuală restructurare a acestui sector şi şi-au manifestat intenţia de a urma cursuri de recalificare, mai ales în domeniul turismului.

Cu sabia restructurării deasupra capului, minerii din Valea Jiului vor să se asigure că vor avea un viitor şi dacă vor pleca din industria extractivă. Ei nu mai vor să treacă prin ce au trecut colegii lor disponibilizaţi în anii precedenţi, când s-au trezit liberi pe piaţa muncii, fără altă calificare. Aşa că, aproape o treime dintre angajaţii Companiei Naţionale a Huilei Petroşani şi-au manifestat interesul de a se înscrie la cursuri de recalificare profesională, în alte domenii, fără nici o legătură cu industria extractivă.
Până acum, peste 2.000 de mineri au răspuns pozitiv unui sondaj efectuat de către reprezentanţii Centrului de Formare Profesională, referitor la posibilitatea urmării unui curs de recalificare în diverse meserii care au căutare pe piaţa muncii. Cursurile de recalificare ar urma să debuteze în acest an, iar domeniile de specializare sunt diferite. Cele mai interesante cursuri pentru care ar opta angajaţii CNH sunt, însă, cele din domeniul turismului, respectiv cabanieri, ghizi montani, mecanici trolişti, ospătari sau bucătari la pensiunile din staţiunile turistice.
Cursurile de recalificare sunt destinate doar minerilor aflaţi în activitate, iar contravaloarea lor va fi achitată din fonduri structurale europene.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Ce sa faci daca ai cursurile daca nu sunt locuri de munca nici pentru actuali someri si tineri care au deja aceste calificari.

  • Am mai trait experienta asta in anii "90 cind chelnerii restaurantului apartinind hotelului "Florica" din Venus al celebrului detinut american pentru violenta domestica Raj Tunaru,erau de fapt bodyguards reorientati profesional din falangele lui Miron Cosma.Nu v-as dori sa aveti ocazia sa serviti o ciorba(supa) adusa de chelner cu unghia degetului mare in imersie.Sau daca aveai tupeu sa refuzi oarece din meniu sa risti sa "zbori" luat de git direct pe plaja de sub terasa.Si in "statiunile" din Valea Jiului,turismul montan este adesea turism extrem,nefiind putine scandalurile din cabane,pensiuni sau chiar pirtii care se sfirsesc cu pumni,picioare-n gura sau coaste si chiar cu focuri de arma.WELCOME TO RROMANIAN GARDENS OF VALEA JIULUI !!!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Unul muncește de zor iar alții se fălesc cu re­a­lizările. Asta spun bâr­fi­torii din vestul…

16 ore ago

Bulina albă

Georgeta Manolache, coordonatorul Clubului AC Străjerii Lupeni Pentru organizarea unei noi ediții a Maratonului Straja,…

16 ore ago

Bulina neagră

Laurențiu Măcinic, de 30 de ani, din București Pentru că a fost arestat preventiv de…

16 ore ago

Declic a „detonat” barajul de la Mihăileni

ONG-iștii au obținut în instanță suspendarea lucrărilor la investiția hidrotehnică   Adriana Năstase Dat ca…

16 ore ago

Polițistul acuzat de furt, condamnat pentru instigare la mărturie mincinoasă

Agentul de la Poliţia orașului Simeria fusese reclamat de proprietarul unui autoturism, parcat în zona…

16 ore ago

Șofer băut, „turnat” de propria soție

Bărbatul s-a certat cu consoarta și a plecat de acasă cu mașina cu gândul să…

16 ore ago