Lăsaţi minerii în pace!

Sunt alături de minerii din Valea Jiului care pro­testează pentru drepturile salariale res­tante şi dezavuez orice încercare a unor oa­meni politici de a pune pe seama lor pro­blemele din sistemul energetic naţional.
Sistemul energetic naţional, în ansamblul lui, şi industria extractivă în particular, se con­fruntă cu probleme mult mai grave, mult mai profunde care vin din urmă şi care au la bază lipsa investiţiilor reale din acest domeniu, care în cele din urmă au adus mineritul şi energia pe bază de cărbune în situaţia gravă în care se găseşte astăzi.
Sunt om al Văii Jiului şi ştiu că minerii sunt oameni dârji, oneşti, extrem de uniţi şi de mun­citori, iar faptul că în aceste zile pro­tes­tează blocaţi în subteran pentru drepturile lor salariale nu dovedeşte altceva decât că le-a ajuns cuţitul la os. Au acasă soţii, copii, pă­rinţi, familii pentru care îşi pun în pericol să­nă­tatea şi de multe ori chiar şi viaţa, iar mun­ca lor deosebit de grea trebuie recompensată financiar, aşa cum este normal.
Aceşti oameni, aceşti eroi ai adâncurilor, trebuie trataţi cu decenţă, sunt cei care aduc lumina şi căldura în casele noastre, iar în­cer­carea unor politicieni de a-i găsi vinovaţi pen­tru problemele din sistemul energetic naţio­nal este un gest de laşitate, de neasumare, care nu poate fi tolerat, indiferent de parti­de­le din care fac parte respectivii politicieni.
De asemenea, condamn cu tărie încercarea unor politicieni de a-şi construi imagine pe necazurile şi problemele bravilor mineri, de a-i instiga, în loc să ne unim eforturile pentru a găsi soluţii viabile pentru mineritul Văii Jiului şi pentru oamenii din această zonă greu în­cercată de-a lungul timpurilor.
Ca parlamentar al Văii Jiului, rămân alături de minerii din Valea Jiului şi de familiile lor şi îi asigur că, de la tribuna Senatului, acolo unde am ajuns datorită voturilor oamenilor de aici, voi lupta pentru drepturile lor.
Vreau să îi asigur pe mineri că politicile fi­nan­ciare ale Guvernului vizează şi acest sec­tor economic de care prea mulţi şi-au bătut joc în ultimii 30 de ani şi se lucrează la un program pe termen lung pentru revitalizarea industriei extractive şi energetice din judeţul Hunedoara.

Lucica Dina Muntean,
senator PNL de Hunedoara

3 comentarii la „Lăsaţi minerii în pace!”

 1. Trebuia sa mergeti in Valea Jiului de la inceputul protestului si sa incercati sa dati niste solutii.

 2. Fara indoiala, show-ul „Calda-Caldura in Judetul Hunedoara” este foarte politizat. Unul din scopurile principale il constituie doborarea de primari si guverne. Crizele sunt puse in actiune in special la cele mai oportune momente: putin inainte de alegeri, la inceputul de an scolar, se ia caldura in mijlocului gerului, etc.

  Jenant ca se abuzeaza de ciutani pentru exprimarea unui punct de vedere politic: „Mor copilasii de foame!” In fapt, asa-zisa „infometare a copilasilor” ar fi si mai agravata de greve. „Taticii” pierd si mai multi bani fiindca nu lucreaza! Companiile de asemenea sufera pierderi.

  Dar ce sa zicem de alte mii de copilasi care „degera in luna lui Gerar” si nu pot merge la scoala?!

  Desigur, este absolut obligatoriu pentru employer (statul, in acest caz) sa-si plateasca salariatii. Nimeni nu poate fi obligat sa lucreze pe gratis (forma de sclavie) intr-o societate libera. Dar daca se intampla intarzieri in plata, atunci trebuie intelegere si din cealalalta parte. In special ca industria in discutie aici este intr-o situatie gava si fara viitor in toata lumea. Carbunele va disparea intai, apoi petrolul; gazul natural va trai mai mult, fiind mult mai curat si eficient.

  Cei care creaza grevele energetice sunt platiti bine peste media economiei nationale. In plus, sunt suportati de stat in mentinerea locurilor de munca. Asa cum am zis anterior, niciun miner American nu este sprijinit de stat. S-au pierdut si se pierd acolo multe locuri de munca in mineritul de carbune.

  Totodata, nimeni nu poate interzice companiilor energetice sa gaseasca alte surse de energie, in special gaz metan. Sau, cum e cazul Mintiei, o companie libera are dreptul sa se aprovizioneze cu carbune de la alti furnizori. Termocentrala Mintia poate fi rentabila daca ar fi libera de politizare. Lumea plateste bani buni pentru apa calda, caldura; plus. electricitatea e bine platita. Insa din cauza sistarilor frecvente, veniturile companiei scad dramatic. Ce-ar fi daca toti clientii Mintiei ar refuza sa plateasca o luna sau doua?!

  Intelegerea e cel mai rezonabil comportament politic. Dar cu cat mai multi politicieni, cu atat mai multa neintelegere, si harmalaie, si mai dese lovituri sub centura. Nu-mi vine sa cred cand vad gigantica sala a Parlamentului Romaniei. E o mare multime de politicieni! Mi-ar veni sa cred ca Romania este de 15 ori mai mare decat SUA!

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.