Categories: ActualitateFlash

Minerii ar putea culege mazăre în Danemarca

Dana Istudor

În timp ce perioada imediat următoare va aduce o sporire a numărului de şomeri din Valea Jiului, prin anunţatele disponibilizări din sectorul minier, locurile de muncă (legale) sunt tot mai puţine. Atât în ţară, cât şi în străinătate.
Dacă în Vale, nu prea se mai găseşte nici un loc de muncă, situaţia este aproximativ asemănătoare şi în străinătate, adică în Uniunea Europeană. Astfel, singura ofertă venită pe adresa Agenţiei Locale pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Petroşani a sosit din Danemarca, unde ar fi nevoie (bineînţeles) de forţă de muncă necalificată. Mai exact, danezii au nevoie de circa 200 de culegători de căpşuni, zmeură, mazăre, ceapă sau dovleci, preselecţia fiind programată a avea loc la începutul lunii martie. Perioada în care se va derula recoltarea fructelor sau legumelor este mai-august, iar plata muncii va fi în medie de 10-15 euro pe oră.

10 euro, taxă de cazare
Printre condiţiile necesare pentru a pleca la muncă „afară”, se numără: cunoaşterea limbii engleze, vârsta minimă–18 ani, experienţa în munca manuală sau disponibilitatea la muncă fizică grea, pe perioade lungi de timp.
Până aici, toate bune şi frumoase! Problemele apar însă la transport şi cazare. Astfel, după cum se precizează în oferta înaintată AJOFM Petroşani, „Aplicanţii trebuie să îşi planifice şi să îşi plătească ei înşişi transportul către Danemarca şi înapoi, în România”. În plus, cei care vor să plece la muncă trebuie să îşi ia cu ei un cort, ustensile de gătit şi haine groase. Bineînţeles, pentru corturi va fi aplicată şi o taxă de cazare, în valoare de până la 10 euro pe zi, care va fi suportată tot de către muncitorul român. Şi tot în plus, amatorii de a lucra legal în UE vor trebui, pentru a-şi încasa cei câţiva euro, să culeagă 17 kilograme de mazăre sau căpşuni pe oră. În caz contrar, după două săptămâni, îşi vor pierde locul de muncă şi vor fi trimişi, cu cort cu tot, acasă, în România!

MesagerulHunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

7 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

7 ore ago