Categories: ActualitateFlash

Mii de turişti la sărbătoarea ursului Baloo din Straja

 

 

 

 

Maximilian Gânju

Mascota Staţiunii Straja din Valea Jiului, ursul Baloo (foto), a împlinit sâmbătă 13 ani, iar proprietarul care se îngrijeşte de poznaşul urs i-a organizat o petrecere şi o cupă la schi. Bineînţeles că în prim plan au fost copiii, iar după ce s-au întrecut pe pârtie pentru dulciuri şi premii, micuţii şi-au împărţit bunătăţile cu pofticiosul Baloo, mare amator şi el de delicatese dulci.

Ursul a primit un tort aniversar
Cupa Baloo, aflată la prima ediţie, a adus în Straja peste 4.000 de turişti, chiar dacă evenimentul a fost dedicat cu precădere copiilor. Doar micuţii cu vârsta de până la 12 ani au putut să se întreacă pe pârtia de schi pentru premii şi ca de fiecare dată, organizatorul evenimentului le-a pregătit câte un cadou, pentru a nu le strica bucuria, indiferent de locul ocupat la linia de final. „Ar fi fost foarte dezamăgiţi dacă am fi premiat doar câştigătorii. Ca la toate competiţiile din Straja la care participă şi copiii, am dat premii tuturor”, spune Emil Părău, organizatorul evenimentului. După competiţia de pe pârtie, micuţii au fost duşi la bârlogul lui Baloo, ursul care a împlinit 13 ani de viaţă şi care se confundă cu staţiunea. Dacă toată iarna, poznaşul urs şi-a întâmpinat vizitatorii în loc să hiberneze, sâmbătă, a fost cam sfios, când a venit vorba de aniversarea lui. Abia spre prânz a putut fi scos din bârlog şi doar după ce a simţit mirosul tortului pregătit special pentru el. Micuţii, entuziasmaţi, l-au privit îndelung pe Baloo cum se înfruptă din tortul aniversar.

Mai blând decât un căţeluş
De 13 ani de când se află în Straja, ursul Baloo a încântat zeci de mii de turişti, fie iarnă ori vară şi chiar dacă a mai îmbătrânit, rămâne la fel de poznaş. S-a obişnuit cu vizitatorii şi-i întâmpină de fiecare dată când ajung la ţarcul lui. Baloo este la fel de cuminte cum este un căţeluş şi a ajuns la cabana Montana din Straja în anul 2000, când nu avea împlinite nici două luni. Câţiva pădurari l-au găsit abandonat în munte. Puiul era rănit şi însetat, dar a fost îngrijit de Emil Părău, un investitor din Straja. Ba chiar a fost tratat de medici pentru oameni şi internat la Spitalul de Urgenţă Petroşani, pentru a fi repus pe picioare, după ce veterinarii nu i-au dat şanse, pentru că avea răni grave. S-a domesticit, iar omul de afaceri nu a mai riscat să-i dea drumul în pădure, de teamă că va muri în lipsa instinctelor. I-a făcut un ţarc mare, cu bârlog şi tot ce are nevoie să ducă o viaţă liniştită. Baloo a ajuns să mănânce din gura îngrijitorilor, fără a se năpusti la ei. Mai mult, când staţiunea era goală, era scos la plimbare prin pădure şi mergea după îngrijitorul lui ca un căţel.

L-a prins de mână pe ambasadorul SUA
Totuşi, Baloo a devenit celebru, după ce l-a prins uşor de mână, dar fără a-l răni, pe fostul ambasador al Americii la Bucureşti, James Rosappepe, care a vizitat Staţiunea Straja. Obişnuit să primească dulciuri de la vizitatori, ursul a crezut că şi oficialul îi oferă delicatese. Îngrijitorii lui îşi amintesc când, într-o iarnă, a intrat în camera unui profesor universitar care avea un bidon de 5 litri de vin. A băut vinul, s-a îmbătat şi s-a culcat pe fotoliu, tocmai pe lucrările studenţilor. Ursul nu a mâncat niciodată mâncare crudă, iar laptele, fructele şi mierea nu lipsesc din meniul său zilnic. Pentru întreţinerea lui, s-au cheltuit de-a lungul anilor peste 350.000 de lei. Toate isprăvile ursului, deloc puţine, au ajuns într-o carte de benzi desenate dedicată lui, carte care va fi dăruită tuturor micuţilor care ajung în staţiunea turistică de pe Valea Jiului. Administratorii din Straja se pregătesc pentru o altă competiţie tradiţională derulată în staţiune, Cupa Veteranilor, în cadrul căreia se desfăşoară şi întrecerea pe doage de butoi, un moment savurat de fiecare dată de turişti.

 

 

 

MesagerulHunedorean