Categories: EvenimentFlash

Mii de monede şi sute de kilograme de artefacte, recuperate în urma mai multor percheziţii

Loredana Goangă

Mii de monede antice şi medievale, dar şi sute de kilograme de unelte şi arme antice din fier, precum şi vase ceramice au fost recuperate în urma a peste 10 percheziţii domiciliare organizate de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, în cooperare cu poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Furt şi spălare de bani
Ieri, în urma unei acţiuni de recuperare a bunurilor şi monedelor aparţinând Patrimoniului Cultural Naţional, furate din situri arheologice protejate şi vândute pe piaţa de antichităţi, oamenii legii au percheziţionat 14 locuinţe din opt judeţe, dar şi din municipiul Bucureşti. În Hunedoara, a avut loc o singură percheziţie la Orăştioara de Sus, restul judeţelor vizate fiind Timiş, Cluj, Covasna, Brăila, Suceava, Constanţa şi Argeş.
Se pare că suspecţii au furat cantităţi importante de artefacte şi monede antice, care ulterior au fost vândute pe Internet.

Situri din toată ţara
Cu ocazia acestor percheziţii, oamenii legii au recuperat 3.520 de monede antice şi medievale, aproximativ 300 de kilograme de unelte şi arme antice dacice şi romane, vase ceramice antice şi medievale, dar şi trei detectoare de metale, soluţii şi reactanţi pentru curăţarea monedelor.
După ce au fost evaluate, experţii au stabilit că artefactele sunt originale şi provin din siturile arheologice de interes naţional şi prioritar din Munţii Orăştiei, din Transilvania, Banat şi din zona Dobrogei şi a Moldovei. Acestea se află pe Lista Monumentelor Istorice, precum şi în Registrul Arheologic Naţional. De asemenea, au fost identificate numeroase piese cu privire la  care există date că fac parte din categoria „Tezaur”, fiind evaluate, în totalitate, la peste 100.000 de euro.
Cercetările continuă în acest caz şi sunt efectuate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, precum şi poliţiştii din cadrul IGPR, Biroul de Combatere a Infracţiunilor contra Patrimoniului Cultural Naţional şi IPJ Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Dani Moc a vindut o parte din monede. El fura tezaure dacice din muntii orastiei. E si sifin la politia deva. La puscarie cu acest bulangiu.

  • Cum au putut fi furate ? Deoarece autoritatile nu au vrut sa protejeze zona. Au lasat amatorii, precum Vladimir Brilinsky, sa-si faca mendrele si pe cercetatul penal Molot sa-si promoveze interesele iar hotii jucau in zona istorica precum dracii pe aratura. Daca s-ar fi luat de la inceput masurile necesare nu s-ar fi ajuns aici.Toti ministri culturii au tolerat situatia, prin neimplicare. aproape toti au vizitat zona fara nici un rezultat.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

o zi ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

o zi ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

o zi ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

o zi ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

o zi ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

o zi ago