Categories: ActualitateFlash

Descinderi în judeţ pentru recuperarea unor bunuri de patrimoniu

Cristina Ghenea

Peste 2.400 de monede furate şi 140 de artefacte arheologice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional au fost descoperite ieri, în urma unor percheziţii efectuate în patru judeţe ale ţării, printre care şi Hunedoara. Cinci suspecţi au fost duşi la audieri.

Furate din situri arheologice

Poliţiştii de la Investigaţii Criminale au descins ieri în şase locaţii din judeţele Hunedoara, Argeş, Buzău şi Neamţ, pentru a da de urma unor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologice şi monede antice susceptibile de a face parte din patrimoniul cultural naţional. În urma percheziţiilor, oamenii legii au descoperit şi ridicat peste 2.400 de monede antice din aur, argint şi bronz, precum şi 140 de artefacte arheologice. „Este vorba despre monede greceşti, ce datează din secolul V î.Hr., monede dacice din secolul II î.Hr., monede romane – din secolele II-V d.Hr. şi monede romano-bizantine şi medievale. Cât despre artefacte, în cazul acestora este vorba despre fibule romane, ceramică neolitică şi vârfuri de săgeţi getice din secolul V î.Hr.“, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN, Raluca Seucan, şefa Centrului de Informare şi Relaţii Publice al Inspectoratului General al Poliţiei Române. Aceasta a adăugat că bunurile au fost sustrase din situri arheologice.

Descoperiţi de la tranzacţii pe Internet

În urma descinderilor, două persoane din judeţul Neamţ şi alte trei din celelalte zone în care au fost efectuate percheziţii au fost duse la audieri. Acestea sunt cercetate pentru complicitate la furt prin tăinuire şi pentru nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri. Oamenii legii continuă cercetările, pentru a stabili cine a mai fost implicat în furtul şi traficarea artefactelor şi a monedelor antice. Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, dosarul a fost întocmit în urma verificării unor tranzacţii efectuate de către suspecţi, pe Internet.
Descinderile organizate ieri au fost efectuate de poliţişti din cadrul structurilor de investigaţii criminale, sub coordonarea I.G.P.R. – Direcţia de Investigaţii Criminale, activităţile fiind desfăşurate în cadrul unui dosar penal instrumentat de I.P.J. Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Ma intreb daca muzeul din Deva (MCDR) mai are ceva exponate autentice? In ultimii 20 de ani au disparut din muzeu cele mai importante exponate si se pare ca nimanui nu-i pasa. Mi-ar place sa vad o ancheta gazetareasca ampla pe tema asta(poate chiar ziaristii de la acest ziar sa se incumete)sa aflam si noi muritorii de rand ce se mai aude de bratarile dacice, miile de monede antice, sabia de la Boiu, coifuri si alte obiecte de mare valoare de care nu se mai stie nimic.
    Multumesc!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie cu chipiu are șanse mari să fie re­trogradată. Nu de…

18 ore ago

Dansăm? Da, la Simeria a fost o seară magică

Seară magică la Simeria, duminică! În Parcul Unirii, care tocmai a fost reabilitat, a fost…

18 ore ago

Bulina albă

Dan Bobouțanu, primarul municipiului Hunedoara Pentru că a crezut de la bun început în echipa…

18 ore ago

Bulina neagră

Vasile T., din municipiul Petroșani Pentru că a fost arestat pentru furt calificat, omul fiind…

18 ore ago

Lelese: Vor să fie găsiți oricând, de oricine, prin RENNS

Magdalena Șerban Registrul Electronic Național al No­men­claturii Stradale reprezintă evidența electronică a drumurilor și adre­selor…

18 ore ago

Nu mai lucrează cu publicul! Salariații de la Mediu protestează!

Salariații de la Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara se răzbună pe hunedoreni. Pentru că nu…

18 ore ago