Categories: ActualitateFlash

Microbuzele şcolare, motiv de reclamaţii la Buceş

Natalia Bumbac

O dispută personală dintre administraţia locală şi anumite persoane din comuna Buceş pare a se răsfrânge asupra unor copii nevinovaţi. Este opinia lui Petrică Iancu, tatăl a trei copii care sunt elevi ai Şcolii Gimnaziale „Ion Buteanu” din Buceş. Bărbatul susţine că primarul comunei a modificat traseul microbuzului şcolar care transportă copiii din Stănija la unitatea şcolară din centrul comunal, doar pentru a se răzbuna pe părinţii acestora.

„Merg şase kilometri pe jos”
„Primarul a schimbat traseul microbuzului care prelua elevii din satul Stănija. Este un traseu care a funcţionat opt ani de zile, iar acum, dintr-o dată, a fost modificat. Sunt 12 copii care fac zilnic şase kilometri pe jos dus – întors. Nu este normal să se întâmple aşa ceva, din momentul în care statul pune la dispoziţia lor transportul gratuit. Am sesizat în scris mai multe instituţii despre această problemă. În urma acestei sesizări, cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara au format o comisie care s-a deplasat pe teren şi care a constatat mai multe nereguli. Zilele trecute am primit un răspuns oficial din partea IŞJ Hunedoara în care este specificat că primarul încalcă Legea Educaţiei. I s-a recomandat ca microbuzele să revină la traseul iniţial. Iar el spune că traseul a fost aprobat în Consiliul de Administraţie al şcolii. La primărie sunt patru microbuze. Nu este normal ca microbuzele şi şoferii să stea în curtea şcolii, iar copiii să meargă pe jos. Este un abuz ce face cu aceşti copii! Încă un lucru pe care-l declar şi mi-l asum, este că fostul director a politizat şcoala, prin susţinerea făţişă a primarului”, a declarat Petrică Iancu, tatăl copiilor din Stănija, puşi pe drumuri de primar.

Directorul şcolii a demisionat
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean era la curent cu problema sesizată de bărbatul din Buceş, dar şi de o altă familie care a fost în audienţă la inspectorat, reuşind să dea răspuns tuturor părţilor implicate. Asta, după ce comisia formată din inspectorul şcolar general adjunct, profesoara Marta Mate, şi inspectorul şcolar coordonator al Şcolii Gimnaziale „Ion Buteanu” din Buceş, profesorul Viorel Holhoş, au verificat cele reclamate şi au întocmit un raport. „A fost verificat traseul microbuzului care transportă elevii pe ruta Buceş – Stănija şi retur. Procedura de transport a elevilor este dată de Consiliul de Administraţie al şcolii, format din reprezentantul primarului, un consilier local, doi părinţi şi cinci cadre didactice, aici incluzând directorul şcolii. În urma verificărilor i-am făcut o recomandare primarului comunei Buceş să revină la traseul iniţial”, a afirmat profesoara Marta Mate, inspector şcolar general adjunct al judeţului. Aceasta a mai afirmat că, din informaţiile deţinute de IŞJ Hunedoara, şcoala din Buceş are la dispoziţie trei microbuze, dintre care unul este defect. Cu două luni în urmă, primăria comunei a primit prin intermediul Prefecturii Hunedoara un al patrulea microbuz, dar care nu a fost pus, deocamdată, în funcţiune. Despre acuzaţiile aduse directorului şcolii din Buceş, reprezentanţii IŞJ Hunedoara au spus că acesta a demisionat zilele trecute, din proprie iniţiativă, fără ca nimeni să-i solicite acest lucru.

„Nu poţi să-i satisfaci pe toţi”
Având rolul principal în toată această acţiune, primarul comunei Buceş, Traian Mărcuş Achim, a relatat o cu totul altă situaţie decât cea descrisă de Petrică Iancu. Dincolo de faptul că datele pe care le-a prezentat despre numărul copiilor care merg pe jos şi kilometrii parcurşi erau diferite, primarul a spus că în perioada următoare, microbuzul nu va reveni la vechiul traseu, decât poate doar din 2016. „Nu am ce să fac. Pentru copiii din clasele I – IV avem şcoală la Stănija. Nu suntem obligaţi să le asigurăm transport, din moment ce şcoala de acolo funcţionează foarte bine. În situaţia în care ne aflăm din punct de vedere financiar şi având doar două microbuze, am încercat să împac pe toată lumea. Traseul a fost modificat pentru a putea asigura transport şi altor copii. Fizic, s-a constatat că microbuzele nu fac faţă mergând la cele trei cătune, Stănija, Câinele şi Valea Târsei. În Consiliul de Administraţie al şcolii s-au stabilit traseele. Nu putem să-i dăm un  microbuz doar lui Petrică Iancu, trebuie să împac pe toată lumea. Nu este aşa mare distanţa pe care o parcurg cei opt elevi, este până în doi kilometri. Pentru anul bugetar 2016 voi prinde în buget bani pentru angajarea unui şofer şi să reparăm microbuzul defect. Am modificat traseul, deoarece am primit cereri din partea părinţilor dintr-un alt cătun, am prelungit traseul la Tarniţa, unde distanţele sunt mult mai mari. Nu am cum să mulţumesc pe toată lumea”, a afirmat primarul comunei Buceş.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago