Categories: Comunitate

Copii din Buceş lăsaţi, din nou, să meargă la şcoală pe jos


Natalia Bumbac

Câţiva copii din satele comunei Buceş sunt nevoiţi să meargă kilometri întregi pe jos, pe timp de iarnă, pentru a ajunge la şcoală, deşi unitatea şcolară are în dotare mai multe microbuze. Problema ne-a fost relatată de unul dintre părinţii copiilor, Petrică Iancu (foto), care acuză conducerea şcolii de abuz, după ce a decis modificarea traseului care transporta elevii la şcoală.
„Răzbunare din motive politice”
Este pentru a doua oară în ultimii doi ani când copiii din satul Valea Tisei şi cătunul Câinele, de lângă satul Stănija, comuna Buceş, sunt lăsaţi să parcurgă zilnic, pe jos, câte şase kilometri, deşi în trecut, timp de nouă ani, microbuzul a circulat fără întreruperi, ne-a spus Petrică Iancu. Acesta susţine că directorul Şcolii Gimnaziale „Ion Buteanu” din Buceş, Ştefan Bogdan Mihai, a suspendat microbuzul şcolar pentru a se răzbuna pe părinţii copiilor care nu împărtăşesc aceleaşi opţiuni politice ca şi el. Toate aceste acuzaţii au fost expuse într-o petiţie adresată Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Hunedoara, semnată de părinţii elevilor. De-a dreptul revoltat, Petrică Iancu ne-a spus că micuţii merg pe jos, prin frig şi cu riscul de a fi atacaţi de animale sălbatice, în condiţiile în care şcoala are în dotare şase microbuze, patru pentru elevi, unul pentru profesori şi unul de rezervă. Drumul este curăţat şi circulat de toate categoriile de maşini, a mai arătat Iancu. Bărbatul a mai afirmat că în încercarea de a găsi o rezolvare, a discutat cu membri ai Consiliului de Administraţie (CA) al şcolii, care l-au indicat pe directorul Ştefan ca fiind cel care a hotărât să le taie copiilor „porţia” de transport. Iancu a mai spus că micuţii sunt într-o situaţie critică. Din cauza dimineţilor geroase în care merg la şcoală, aceştia sunt în permanenţă bolnavi şi nu se pot prezenta la cursuri, acumulând absenţe.
Aruncă vina pe CA
De menţionat este faptul că în anul şcolar 2015 – 2016, aceloraşi elevi le-a fost suspendat microbuzul, părinţii lor fiind cei care au reclamat situaţia la IŞJ Hunedoara, cât şi altor autorităţi. După aceste demersuri, microbuzul şcolar şi-a reluat traseul pe care-l parcursese timp de nouă ani. Şi acum, inspectorul şcolar general al judeţului, prof. dr. Maria Ştefănie, ne-a comunicat că petiţia a fost depusă în 19 ianuarie şi că toate aspectele sesizate vor fi verificate.
Contactat pentru a vedea care este motivul suspendării microbuzului pentru copiii din Stănija, directorul şcolii din Buceş, Ştefan Bogdan Mihai, a găsit o explicaţie, dar a afirmat că decizia nu-i aparţine, dând vina pe CA, din care, a „uitat” să precizeze că face parte. Acesta a afirmat că traseul a fost suspendat în intervalul noiembrie – martie, din motive de siguranţă, arătând că drumul care duce spre cele două sate este impracticabil pe timp de iarnă, sau, cel puţin, ar putea fi acoperit de polei, sau gheaţă în unele dimineţi. Iar, riscul să se „întâmple o nenorocire” este foarte mare, a spus directorul Ştefan, motiv pentru care elevii sunt lăsaţi să parcurgă pe jos distanţa de la casele lor, până la prima staţie unde opreşte microbuzul, în total şase kilometri, dus-întors. Întrebat dacă aceleaşi riscuri nu au existat şi în cei nouă ani în care microbuzul a circulat, conform spuselor părinţilor elevilor, directorul şcolii din Buceş a afirmat că el nu cunoaşte situaţia din anii trecuţi, el fiind de puţin timp la conducerea unităţii.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Totul pleacă de la primar ,iar Ștefan a ajuns sluga hoțului de Marcus Dumnezeu i va bate.

  • Andrei, nu vreau sa tin apararea directorului scolii, Bogdan Stefan, dar articolul nu e fundamentat corect, chiar rau-voitor la adresa lui. M-am informat și am tras niște concluzii rationale. Îl inteleg perfect si sunt in decizia directorului cand a hotarat asta. Sunt niște porțiuni de drum în pantă, foarte periculoase, gen drumul Sanatoriului din Brad, acoperite de gheață. Nu putem la nesfarsit sa reactionam doar cand se produce o tragedie. Ce putea sa faca, sa puna in primejdie viața conducatorului microbusului, a celorlalti copii ? Daca se doreste a se arata un vinovat, acela e adminitsratorul drumului, aka primarul comunei. El trebuie sa asigure in conditii de maxima siguranta deplasarea tuturor vehiculelor pe toate drumurile din subordinea lui. Asa ca, bulina neagra sa mearga la primarul lenes. Dar ce-i pasa lui ?! Doar a fost votat ! Din partea mea, bulină albă, Bogdan-Mgihai Stefan ! Ce-i trist e că tot cei nevinovați suferă, adică copiii. :(

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Am trăit s-o vedem și pe asta! Cârcotașii din regiunea cu lăm­pașe a județului nostru…

5 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, manager SC Apa Serv Valea Jiului Pentru că a răspuns solicitărilor unităților de…

5 ore ago

Bulina neagră

Florin M. din Petrila Pentru că a fost trimis în judecată pentru violarea unei minore…

5 ore ago

România asistaților social. Mii de beneficiari de ajutoare sociale refuză să muncească, chiar cu riscul de a le pierde

Conform datelor furnizate pentru „Adevărul” de către Ministerul Muncii, în România erau, marți, 23 aprilie,…

5 ore ago

Și-a băgat vecinul în spital, dar nu răspunde pentru faptă

Un bărbat din municipiul Deva a scăpat de răspunderea penală, dar și de plata unor…

5 ore ago

O relație interzisă s-a transformat într-un coșmar

Hunedoreanca a crezut că și-a găsit iubirea deși era căsătorită. La fel și cel cu…

5 ore ago