Mărtineşti: un Crăciun atipic, dar un final de an cu veşti bune

Magdalena Şerban

La Mărtineşti, pe de o parte se aşteaptă veşti bune despre modul în care ne putem duce mai departe tradiţiile Crăciunului, iar pe de alta, se anunţă veşti bune despre taxele şi impozitele locale, dar mai ales despre cadourile care pleacă spre copii. Moş Crăciun e prezent şi în acest an, în ciuda faptului că nu îşi va arăta faţa.
„Ca şi până acum, cei mici, de la grădiniţă şi până în clasa a IV-a (avem o gădiniţă şi o şcoală primară la nivel de comună), vor fi în atenţia lui Moş Crăciun. Administraţia locală i-a devenit un ajutor de nădejde. Chiar dacă nu se poate organiza o serbare a Pomului de Iarnă, care să-i adune pe toţi, cu mic, cu mare, părinţi şi bunici, ne vom descurca şi în condiţiile actuale. Doamnele educatoare şi învăţătoare ne vor sprijini să împărţim aceste daruri. Celor mari le dau vestea bună că nu vor fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar în 2021, parafând deja hotă­rârea de Consiliu Local ce prevede ca taxele şi impozitele să nu sufere majorări, ci doar să fie actualizate la rata inflaţiei, stipulată în cadrul legal. Cu gradul de colectare stăm bine, undeva la 90 la sută, iar amenzile auto sunt recuperate şi ele, în mare parte. Nici cu cei plecaţi în străinătate sau în alte zone ale ţării nu sunt probleme pentru că atunci când vin de sărbători, de Paşti sau de Crăciun, îşi achită dările. Anul acesta a fost mai altfel, nemaiputând veni în ţară, dar au trimis bani la rude sau prie­teni care le-au plătit taxele. Mai sunt câteva cazuri în care nu s-a soluţionat, rămânând cu restanţă”, a arătat Adinel Botescu (foto), primarul din Mărtineşti.
Acesta a mai spus că elevii din comună au primit de la o fundaţie, sub formă de donaţie, tablete electronice pentru a exista continuitate în urmarea cursurilor trecute exclusiv în sistem online. Însă conexiunea la Internet lasă de dorit în unele zone din satele Jeledinţi, Măgura şi Dâncu Mare. Co­piii se duc de la unii la alţii, se ajută re­ci­proc, deoarece nu au cum să se descurce, deo­camdată. „Am emis autorizaţia pentru cei de la Telekom, în vederea montării unui releu la mănăstire, la Măgura, iar după ce vor primi avizele ca să poată construi, se apucă de treabă. După montarea releului, putem sta liniştiţi în această privinţă. Mo­mentan, avem o altă dilemă legată de ce şi cum e permis să se facă de sărbători. Dacă se menţin aceleaşi restricţii, prin pre­lun­girea stării de alertă, atunci ar fi posibil să se colinde, dar cu respectarea normelor de distanţare. Tot s-ar putea merge în cete de până în 20 de persoane şi să se rezume la spaţiul deschis, cum ar fi curţile din gos­po­dării. Nu e voie în căminele culturale, cum se făcea în mod normal, câte o ma­ni­festare de sezon, dar măcar puţin de s-ar mai per­petua tradiţia şi în anul acesta. E discutabil, deoarece dacă rata de infectare e de mi­nimum trei la mie, se taie orice elan. Dacă avem un singur caz confirmat într-un sat, ce mai putem face? E gata cu colin­datul”, a explicat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

8 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

8 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

8 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

8 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

8 ore ago