Categories: ActualitateFlash

MĂRIE, DRAGĂ MĂRIE! – un spectacol desfăşurat cu casa închisă

Magdalena Şerban

Vineri seara, Teatrul de Artă din Deva a găzduit evenimentul MĂRIE, DRAGĂ MĂRIE!, organizat de Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara. Publicul interesat de valorile tradiţionale şi folclorul autentic a făcut ca biletele să se epuizeze foarte repede, sala fiind plină-ochi.

Două dansuri în premieră

Spectacolul a început cu Prohodul Maicii Domnului, într-un cadru cu trimitere religioasă, în care dansatorii ansamblului s-au aşezat în genunchi, îmbrăcaţi în costume populare, ţinând câte o lumânare aprinsă în mână şi fiind vegheaţi de proiecţia Sfintei  Fecioare Maria. Astfel, ei au marcat momentul de introducere în scenă a lui  Cristian Fodor, care a interpretat o frumoasă şi emoţionantă priceasnă închinată Maicii Domnului. Pe scenă au urcat apoi nu mai puţin de 20 de instrumentişti, acestora alăturându-li-se  artişti ca Gheorghiţa Nicolae, Cristian Fodor, Ilie Medrea, Ovidiu Homorodean, Ovidiu Olari, Antonela Buţiu Ferche, Liviu Buţiu, Răzvan Furdui, Ionuţ Lupuţ, Cătălina Pânzariu, Amalia Otea, Mara Andraş şi Ana Teodora Anuţoiu. Patricia Stăncioi, o micuţă artistă de doar cinci ani, a demonstrat publicului că talentul nu ţine de vârstă, iar cele două dansuri oferite în premieră (unul din zona Moldovei şi altul din Făgăraş) i-au ţinut în priză pe spectatori. Trebuie spus că jocul moldovenesc a purtat semnătura maestrului Costinel Leonte, fost coregraf al Ansamblului Profesionist ,,Ciprian Porumbescu”din Suceava, venit la Deva special pentru a-i învăţa pe dansatorii Ansamblului Profesionist ,,Drăgan Muntean” paşii jocului moldovenesc, iar coregrafia dansului de Făgăraş a fost semnată de coregraful ansamblului, Mircea Resiga. Maestrul dirijor prof. George Cîlţea a ţinut frâiele orchestrei, care încă o dată şi-a dovedit profesionalismul şi dăruirea, acompaniamentul fiind unul impecabil şi plin de nuanţă.

Continuă şirul de evenimente cu rol de promovare

,, Ne dorim ca prin tot ceea ce facem să readucem la lumină  obiceiurile şi tradiţiile, pe care pământul hunedorean, cu oamenii lui minunaţi, moşii şi strămoşii noştri, le-au creat din fiinţa lor cea mai profundă şi ni le-au lăsat moştenire, lăsându-le şi noi mai departe moştenire, acolo unde le este  locul, în sufletul oamenilor. Anunţ cu acest prilej că întregul spectacol va fi difuzat în 22 august, de la ora 19.00, pe postul Favorit TV, aşa că cei care nu au apucat să trăiască emoţiile în sala de spectacol alături de orchestră, dansatori şi invitaţi, vor avea ocazia să se bucure de ele prin intermediul micului ecran. Cât priveşte programul ansamblului nostru, în 13 septembrie vom acompania interpreţii care vor susţine recitaluri la Serbările Naţionale de la ţebea, urmează apoi un spectacol organizat de către ansamblul nostru în luna octombrie intitulat ,,Sunetul toamnei”, şi apoi, în decembrie, un frumos spectacol de colinde. De asemenea, aş dori să le mulţumesc tuturor hunedorenilor care ne sunt aproape cu fiecare ocazie. Faptul că toate spectacolele noastre de până acum au avut loc cu casa închisă, ne determină să credem că publicul ne apreciază eforturile şi a devenit extrem de selectiv cu actul artistic de calitate”, a afirmat Cristian Fodor,  managerul Ansamblului Profesionist „Drăgan Muntean”.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

2 zile ago