Mai puţini bani pentru întreţinerea bãtrânilor

Nicolle Ebner

La Căminul pentru Persoane Vârstnice din municipiul Hunedoara, costul mediu lunar de întreţinere va fi mai mic, în 2010, faţă de cel practicat în acest an.

S-a stabilit contribuţia lunară pentru 2010
La şedinţa de săptămâna trecută, Consiliul Local Hunedoara a aprobat cuantumul costului mediu lunar de întreţinere datorat de beneficiarii şi/sau de susţinătorii legali ai acestora pentru serviciile furnizate de Căminul pentru Persoane Vârstnice. Conform legii, beneficiarii acestui tip de servicii sociale trebuie să plătească 60 la sută din toate veniturile lor, însă fără a se depăşi costul mediu lunar, stabilit pentru anul viitor, la 509,25 lei, faţă de 511,35 lei în acest an. „În calcularea acestei contribuţii lunare nu se iau în considerare salariile angajaţilor, medicamentele asistaţilor şi cheltuielile de capital. În principal, cu suma de 509,25 lei se acoperă cheltuielile de întreţinere a clădirii-apă, canal, termoficare, materialele folosite la curăţenie şi contravaloarea meselor zilnice, stabilită prin hotărâre de guvern la suma de  8,3 lei/zi”, a declarat Genica Berbeniţă, directorul Centrului pentru Persoane Vârstnice din Hunedoara.

Centru multifuncţional la Hăşdat
La Centrul de bătrâni din Hunedoara, beneficiază de servicii sociale un număr de 30 de persoane, iar multe dintre ele duc acolo o viaţă şi au create condiţii de care nu s-au bucurat nici pe vremea când erau tineri şi în putere. Însă, pentru un oraş atât de mare şi cu atât de multe probleme sociale, capacitatea căminului este mult prea mică în comparaţie cu mulţimea solicitărilor. Conducerea unităţii lucrează deja la un proiect de creştere a capacităţii căminului. „Proiectul, aflat în faza de elaborare, prevede mutarea căminului în vechea unitate militară de la Hăşdat şi transformarea lui într-un centru multifuncţional, la standard european. Capacitatea căminului va fi mărită de la 30 la 55 de locuri permanente, la care se vor adăuga alte câteva zeci de locuri prevăzute pentru acţiunile de socializare a persoanelor vârstnice din oraş. Acestea vor avea la dispoziţie un mijloc de transport care le va aduce zilnic, sau ori de câte ori vor dori, să-şi petreacă timpul în cămin, sub supraveghere avizată”, mai spune Genica Berbeniţă.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • De ce nu spuneti ca proiectul este demarat de fostul primar si Hada nu are nici o contributie ? El este bun doar la taiat pamblici , atit ........

  • Prietene Dan,
    De ce nu spui si ca tu esti un analfabet? PAMBLICI??????????? Se spune PANGLICI! E pentru cultura ta generala!

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie e pe făraș, după ce nu a ascultat ordinele…

2 ore ago

Bulina albă

Gelu Ovidiu Tirian, decanul Facultății de Inginerie Hunedoara Pentru că aproape toți absolvenții acestei facultăți…

2 ore ago

Bulina neagră

Septimiu T., din municipiul Deva Pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, după…

2 ore ago

Peste 80% dintre absolvenţii Facultăţii de Inginerie şi-au găsit un loc de muncă în specialitate

Peste 80 la sută dintre absolvenţii Fa­cultăţii de Inginerie Hunedoara (FIH), din cadrul Universităţii Politehnica…

2 ore ago

„Spartanii” de la Hunedoara au făcut victime colaterale

Patru hunedoreni au fost deja con­damnați în dosarul „revoltei din Hunedoara”, când mai mulți locuitori…

2 ore ago

Enervat de colegul de celulă, un deținut din Hunedoara a fost la un pas de crimă

Și-a băgat în comă camaradul de detenție după ce l-a lovit cu un tele­vizor în…

2 ore ago