Categories: ComunitateFlash

Lapidariul din Castelul Corvinilor, niciodată vizitat de turişti

Cristina Ghenea

Deşi deţine o colecţie impresionantă, de aproximativ 70 de piese originale ce datează din secolul XV, lapidariul Muzeului „Castelul Corvinilor” din Hunedoara, nu a fost niciodată deschis vizitatorilor.
Mulţi dintre turişti, dar chiar şi dintre localnicii din municipiu, nici nu au ştiut vreodată că muzeul are aşa ceva, iar asta, pentru că – deşi amenajările lapidariului au început în urmă cu mai bine de cinci ani de zile – nici până astăzi, acesta nu a fost pus la punct aşa cum se cuvine.

Finalizat în proporţie de 70 la sută
Format din trei încăperi, lapidariul este situat în aripa de est a Castelului, lângă fântână şi Turnul Toboşarilor. De fapt, acesta a fost amenajat într-una din fostele pivniţe ale cetăţii, pivniţă renovată în secolele XIX-XX. Amenajarea lapidariului a început în urmă cu mai bine de cinci ani, însă, deocamdată, lucrarea este finalizată doar în proporţie de 70 la sută. Colecţia conţine aproximativ 70 de piese din piatră, printre care portalul intrării de la prima terasă a aripii Matei, blazoanele cu corbul care ţine în cioc un inel, dar şi părţi din burdufurile galeriei din Sala Dietei (n.r. tipice stilului Gothic) şi piese din portalul care înfrumuseţa intrarea în Sala Cavalerilor. Pentru a putea fi vizitat de turişti, nu mai este nevoie decât de o igienizare a încăperilor, de montarea unor panouri informative, care să conţină date despre exponate, şi de angajarea personalului necesar supravegherii lapidariului.
Reprezentanţii Primăriei Hunedoara au în vedere restaurarea întregului muzeu, începând cu reabilitarea acoperişului, iar deschiderea lapidariului face parte, şi ea, din planul de punere în valoare a Castelului. Astfel, cetatea lui Iancu ar putea deveni, în câţiva ani, principalul obiectiv turistic al Transilvaniei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago