La Deva şi Vulcan, nu cresc taxele locale

Sorina Popa
Maximilian Gânju

Astăzi, aleşii locali ai reşedinţei de judeţ sunt convocaţi în prima şedinţă a CL Deva, pentru a modifica hotărârea aprobată anul trecut privind stabilirea nivelului taxelor şi impozitelor pe care trebuie să le achite devenii anul acesta.

Reduceri masive la autoturismele hibrid
La sfârşitul lunii decembrie 2012, consilierii deveni au aprobat o hotărâre, pentru ca taxele şi impozitele să rămână anul acesta aproape la fel ca în 2012. Numai că, odată cu aprobarea de către guvern a ordonanţei nr. 1/2013, „autorităţile administraţiei publice locale pot adopta hotărâri privind reducerea nivelurilor valorilor impozabile, impozitelor şi taxelor locale prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 1309/2012, precum şi amenzile aplicabile începând cu anul 2013, cel mult până la nivelurile prevăzute prin hotărârile pentru anul 2012“. Hotărârile consiliilor locale prin care se ia o decizie cu privire la aplicarea sau nu a indexării taxelor şi impozitelor trebuie adoptate „în termen de cel mult 20 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe“, se arată în cuprinsul actului normativ.
În aceste condiţii, şi aleşii locali din Deva trebuie să se întrunească să adopte, din nou, hotărârea referitoare la taxele şi impozitele locale. Devenii care s-au grăbit să-şi plătească dările către stat au fost nevoiţi să facă stânga-mprejur, deoarece la ghişeele primăriei li s-a spus că nu pot achita deocamdată taxele locale. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Deva, Andrei Nistor, primarul Petru Mărginean le-a propus aleşilor să se menţină nivelul taxelor şi impozitelor locale din anul precedent, iar în unele cazuri, cum este cel al maşinilor hibrid, să fie o reducere de până la 95 la sută.

Ile îşi ţine promisiunile
Şi la Vulcan, primarul Gheorghe Ile susţine că nu va mări impozitele în acest an, în condiţiile în care a făcut o promisiune în campania electorală pe care şi-o respectă. „Nu pot să mă prezint acum în faţa oamenilor şi să le spun că nu îmi ţin promisiunea. Acum, pisica e la noi şi trebuie să-i tăiem coada, ori îi lăsăm coada lungă de 16 centimetri. Aşa că, impozitele nu se vor mări, rămân ca şi anul trecut. Trebuie să ai verticalitate, odată ce ai promis omului, aia trebuie să fie. Altfel, devii necredibil şi eu n-am câştigat pe pupe alegerile. Eu m-am dus în faţa oamenilor şi le-am spus, asta se poate face şi trebuie să mă ţin de cuvânt. Astfel, am crescut taxele şi imediat am dat reducerea de 16 la sută. Am aplicat prevederile OUG, altfel mă chema imediat Curtea de Conturi”, a declarat Gheorghe Ile, primarul municipiului Vulcan.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Un consiliu pestriț se anunță a fi la cârma unei urbe din sudul ju­dețului, după…

11 minute ago

Laurenţiu Nistor, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara: Avem de partea noastră experienţa administrativă, profesionalismul, priceperea, dar şi tinereţea cu viziunea inovativă

Șeful județului și-a depus candidatura pentru un nou mandat în fruntea Consiliului Județean Hunedoara. Laurențiu…

11 minute ago

Bulina albă

Maria Sara Lupulesc, elevă în clasa a V-a la Școala gimnazială ”I.G. Duca” din Petroșani…

12 minute ago

Bulina neagră

Aurel G. Pentru că a fost trimis în judecată pentru lovire și alte violențe, după…

16 minute ago

Plângere penală împotriva celor care au modernizat telecabina de pe Dealul Cetăţii

Primarul Devei a decis că e mo­mentul să facă plângere penală împotriva celor care au…

19 minute ago