Kosoni de aur recuperaţi de peste hotare

03-kosoniNatalia Bumbac

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au obţinut din Regatul Belgiei, în intervalul decembrie 2014 – februarie 2015, prin cooperare judiciară internaţională, repatrierea a trei monede Koson din aur, care au părăsit ilegal teritoriul României. „Loturile monetare provin din tezaure de monede Koson şi pseudo-Lysimach, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia şi vor fi depuse pentru examinare, în Tezaurul Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), Bucureşti.

Repatrierea monedelor reprezintă finalizarea cu succes a peste doi ani de muncă în cadrul cooperării judiciare internaţionale. Mai sunt în curs de repatriere, conform dispoziţiei autorităţilor competente, câte două monede Koson din aur din Polonia şi Spania”, se arată într-un comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Au fost scoase ilegal din ţară
Nu este singura acţiune a procurorilor de la Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia încheiată cu succes în care au recuperat diverse obiecte de patrimoniu. În perioada 2007 – 2015, au coordonat alte 15 operaţiuni de recuperare a bunurilor culturale reprezentând tezaure arheologice de patrimoniu care au părăsit ilegal teritoriul României. „Bunurile au fost repatriate prin aplicarea convenţiilor internaţionale, din următoarele state: Franţa, Elveţia, Germania, Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Statele Unite ale Americii. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu următoarele bunuri culturale, recuperate de peste hotare sau din ţară: 1.024 monede Koson din aur (cca 8,54 Kg), 38 monede din aur de tip Lysimachos emise în secolele II – I î. Hr., la Tomis şi Callatis, 262 monede Koson din argint, 13 brăţări dacice regale de aur (cca. 12,633 kg), două scuturi de paradă regale dacice din fier, decorate cu reprezentări de animale, precum şi aproximativ 12.000 monede de argint şi bronz. Acţiunile s-au desfăşurat cu sprijinul Serviciului Român de Informaţii şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă al MAI”, se menţionează în acelaşi comunicat.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.