IOHANNIS a avut dreptate: sfârșitul vacanței de vară înseamnă revenirea din „vacanță” a pandemiei! Elevii riscă un nou an școlar desfășurat în fața calculatorului

În aproximativ o lună, elevii și profesorii din România urmează să se întâlnească în sălile de clasă. Pe măsură ce ne apropiem de 13 septembrie, dată anunțată de către Ministerul Educației pentru începerea noului an școlar, asistăm la o creștere, cu fiecare zi, a numărului de infectări de Covid-19. Mai în glumă, mai în serios, acest lucru arată că președintele Iohannis a avut dreptate: sfârșitul vacanței de vară a elevilor înseamnă revenirea din „vacanță” a pandemiei.
În timp ce entuziasmul elevilor crește în jurul declarațiilor optimiste date de ministrul edu­cației, președintele Iohannis, sau de Raed Arafat, aflate în dezacord cu cele asu­mate de ministrul sănătății, părinții și pro­fesorii rămân rezervați și pregătiți să facă față veșnicului coșmar educațional: școala online.
Situația se prezintă în felul următor: România a înregistrat în ultimele 6 zile peste 200 de cazuri de infectări pe zi, lucru care nu s-a mai întâmplat din luna mai; ministrul educației pare că s-a răzgândit și merge pe posibilitatea funcționarii școlii pe diferite formate: jumătate la școală, jumătate acasă; școlile din România rămân la fel de slab pre­gătite în față pandemiei și asta pentru că, nici până acum, Guvernul nu a lucrat la un plan de acțiune privind educația în contextul Covid-19, corelat cu realitatea din teren.
În tot acest timp, în Grecia, Germania, Austria și alte state europene, testarea în masă a elevilor este o măsură sine-qua-non pentru deschiderea școlilor în siguranță. La fel și în Statul Israel, acolo unde populația deja beneficiază de centre pentru teste antigen rapide pe întreg teritoriul. Dincolo de această măsură, de care România pare că fuge, în ciuda eficacității dovedite și confirmate chiar și de spitalele private din țară care anul trecut au demarat proiecte pilot de tipul Safe Classroom (Sala de clasă Sigură) – pentru tes­tarea elevilor și a cadrelor didactice, țările europene și-au actualizat „planul cu măsuri de atac” astfel încât școala online să rămână ultima lor variantă de răspuns pentru pre­venirea infectării cu virusul COVID-19.
Mai mult ca sigur, noul val al pandemiei îi va lua din nou prin surpindere pe guvernanți. Și acum, după aproape doi ani de la înre­gis­trarea primelor cazuri de infecție COVID-19 în România, vom asista la recidivarea unui set de măsuri dovedite inutile: școli închise, adică copii în fața telefoanelor încercând să prindă semnal la internet pentru a nu rămâne în urmă cu lecțiile; purtarea obligatorie a măștii și celebra măsură privind menținerea dis­tan­ței fizice de 1,5 m, respectiv 2 m, despre care știm cu toții că nu s-a respectat vreodată, nici în centrele comerciale, aeroporturi și nici în trenurile CFR.
Predictibilitate și măsuri mature! Asta au cerut și reprezentanții elevilor la nivel na­țional, în urma cu puțin timp, ministrului edu­ca­ției . Elevii, studenții, profesorii și pă­rinții merită să știe încotro se îndreaptă anul școlar 2021-2022. Către un nou eșec, sau către norma­li­tate? Cert este că, mai devreme sau mai târziu, de bună voie sau obligați de cir­cumstanțe, coa­liția PNL-USRPLUS-UDMR va trebui să re­cunoscă încă o dată că nu este capabilă.

Natalia-Elena INTOTERO
Deputat PSD Hunedoara

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago