Categories: ActualitateFlash

Investiţiile din Parâng – ameninţate de hoţi

Maximilian Gânju

Echipamentele achiziţionate de municipalitate pentru Staţiunea Parâng au fost coborâte în Petroşani, deşi ele ar fi trebuit să rămână în masiv. Decizia a fost luată din cauză că exista riscul să fie furate de hoţii de fier. Ratracul pentru bătătorirea pârtiilor şi instalaţiile de zăpadă sunt adăpostite de hangarul unde era ţinut elicopterul ce deservea Spitalul de Urgenţă Petroşani.

O soluţie de urgenţă
Aleşii locali din Petroşani au amânat proiectul prin care se concesiona domeniul schiabil, iar investiţiile deja făcute, în lipsa unui proprietar care să le întreţină şi păzească, ar fi intrat pe mâna hoţilor. Astfel că, municipalitatea a căutat o soluţie de a proteja investiţiile deja realizate în staţiune, până când vor fi încredinţate prin concesiune şi mai multe echipamente au fost coborâte din Parâng, unde vor rămâne până la iarnă. „Le ducem în hangar pentru a le proteja. În ceea ce priveşte proiectul, vom relua discuţiile în Consiliul Local. O să vedem ce se va întâmpla. Îi aşteptăm şi pe ei cu idei”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi. De precizat că, până acum, acest proiect a înghiţit circa 20 de milioane de lei, însă, în lipsa unei persoane sau a unei societăţi care să gestioneze aceste bunuri, dar şi pârtiile amenajate, acestea riscă să fie distruse ori, după caz, furate. Doar ratracul pentru amenajarea pârtiilor a costat aproximativ 300.000 de euro şi chiar şi peste vară, acesta trebuie întreţinut pentru ca la iarnă, să poată funcţiona în condiţii ideale. Întreţinerea lui ar fi trebuit făcută în staţiune, iar adăpostirea lui în hangarul de la spital nu este decât o soluţie de urgenţă.

Concesionarea ar aduce bani la buget
În prezent, toate cheltuielile pentru întreţinerea investiţiilor deja făcute în Staţiunea Parâng cad în sarcina municipalităţii. Concesionarea domeniului schiabil ar aduce bani. Primăria vrea să concesioneze domeniul schiabil şi, în acest fel, să asigure şi paza lucrărilor deja executate, până la finalizarea proiectului în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro, dar mai mulţi consilieri locali se opun pe motiv că este prea devreme şi că ar trebui încredinţat unei firme doar la finalul investiţiei. Adică, peste vreo cinci ani, perioadă în care bugetul local va fi greu pus la încercare. „Gestionarea unui domeniu schiabil performant şi în condiţii de concurenţă generează un ansamblu de activităţi complexe, care presupun un act managerial adecvat, un cash flow constant şi un număr mare de angajaţi. Iar primăria Petroşani nu poate face angajări, fiind condiţionată din acest punct de vedere de actele normative în vigoare”, a explicat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul Petroşaniului.

Bani de la minister
Administraţia de la Petroşani a primit la finele lunii trecute încă 2 milioane de lei, fonduri guvernamentale pentru continuarea lucrărilor la domeniul schiabil Parâng. „Suma a fost alocată şi urmează să fie efectuate lucrări la pârtii şi la instalaţiile de zăpadă aferente lor, dar şi la bazinul de alimentare cu apă. În procente, în acest an vor fi realizate lucrări în jurul a 15-20 la sută din totalul proiectului. Până în iarnă, vrem să punem în funcţie telescaunul TS 3 şi să construim pârtiile 2A şi 2C. Vom ataca şi o pârtie care vine pe marginea pădurii şi care pleacă din Slima”, a declarat ieri, edilul şef al municipiului Petroşani. Iacob Ridzi speră ca şi noul executiv, prin ministrul de resort, să fie deschis proiectului de dezvoltare derulat în Parâng şi să aloce fondurile necesare.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

Diferența dintre jocul de Bridge online și jocurile de cărți de la cazinouri

Jocurile de cărți au fascinat oamenii de secole, oferindu-le oportunități de distracție, competiție și socializare.…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc zvonerii pe la colțuri că un personaj de la noi s-a enervat tare de…

2 zile ago

Laurențiu Nistor: Investiții în modernizarea Caselor de cultură din Orăștie și Hunedoara

Municipiul Orăștie, capitala culturală a județului Hunedoara, merită să aibă o sală de spectacole adecvată…

2 zile ago

Bulina albă

Ami Costa, elevă în clasa a V-a la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva…

2 zile ago

Bulina neagră

Cristian F., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată după ce a…

2 zile ago

ANAMARIA GAVRILĂ, candidat POT la Primăria Deva: „Voi fi un Primar care sprijină firmele locale, nu care le alungă sau le pune bețe în roate!”

„Spunem NU firmelor de casă ale di­fe­riților oameni politici, care n-au făcut nimic altceva decât…

2 zile ago