Investiţie de 16 milioane de dolari, rămasă fără utilitate

Carmen Cosman

După ce a beneficiat de un program investiţional de 16 milioane de dolari, Uzina de Preparare a Cărbunelui de la Coroeşti aproape nu-şi mai găseşte utilitatea.

Nu acoperă cheltuielile
Majoritatea producţiei de huilă extrasă de la unităţile miniere pleacă spre beneficiari, fără să mai fie trecută pe la Preparaţia Coroeşti şi nimeni nu pare să simtă lipsa procedurii intermediare, din moment ce o mică parte din producţie mai este preparată înainte de a fi vândută la Paroşeni sau Mintia. „Noi avem un standard de calitate. Dacă acesta este atins, vindem cărbunele direct, nu mai cheltuim cu apa, energia electrică sau transportul”, a declarat directorul general al Companiei Naţionale a Huilei Petroşani, Constantin Jujan. Acesta spune că ar creşte costurile cu toate aceste operaţiuni, iar preţul pe care îl poate obţine nu acoperă toate cheltuielile. La ora actuală, doar vreo 20 de procente din producţia totală de huilă extrasă de la minele din Valea Jiului mai sunt trecute prin preparaţie, unde, de altfel, mai există doar un schimb care lucrează aici. Restul personalului a fost fie redistribuit, fie disponibilizat.
Uzina de Preparare de la Coroeşti a fost modernizată integral în 2004, iar ulterior, s-au făcut investiţii în lucrările de reparaţii şi recondiţionare. Modernizarea preparaţiei s-a realizat în baza programului „Integrat Paroşeni“, care a inclus Termocentrala Paroşeni şi Exploatările Miniere Paroşeni şi Vulcan, şi a costat în total 150 de milioane de dolari. Cea mai mare parte a sumei a mers către modernizarea grupului energetic nr. 4 de la Termocentrala Paroşeni, însă din valoarea totală a proiectului, pentru Preparaţia Coroeşti s-au alocat 16 milioane de dolari.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Pastrati locurile de munca in Valea Jiului iar Preparatia Coroesti trebuie sa ramana pentru ca este o capcana o diversiune marca Jujan,dupa ce se va inchide si ultima Preparatie in speta Coroesti viitorul manager va spune ca nu are unde sa spele carbunele.Ce spuneti doamna Carmen Cosman,intebatil pe domnul Jujan de aceste aspecte si mai intrebatil ce legaturi are cu Gorjul?

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

13 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

13 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

13 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

13 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

13 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

13 ore ago